pátek 30. října 2015

Dýňová polévka

V článku Dýňový svět jsem vám vyprávěla, jak jsme se byli podívat na Statku u Pipků v Nové Vsi u Leštiny, kde jsme si pochopitelně zakoupili pár kousků dýně a také ochutnali jejich dýňovou polévku. K oranžové dýni jsem dostala recept, jak jedí dýni ve Švýcarsku. Když jsem ji vydlabala – můžete si o tom přečíst na mém blogu o tvorbě –, uvařili jsme doma polévku. Z jedné relativně malé dýně (do obou dlaní) byl litr polévky a snědli jsme ji k večeři ve třech. Takže levné, rychlé, jednoduché a hlavně dobré.

Potřebujete:
  • 1 lžíce oleje nebo másla,
  • 1 menší cibule,
  • 1/2 kávové lžičky kari koření,
  • 50 dkg dužiny z dýně (běžná oranžová nebo hokkaido)
  • 1–2 brambory,
  • 1/2 mrkve,
  • 1/2 petržele,
  • kousek celeru, (místo mrkve, celeru a petržele byl v původním receptu 1 litr zeleninového bujonu)
  • 1 dcl smetany,
  • sůl,
  • pepř.
Postup
Na másle osmahněte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou dýni, nastrouhanou mrkev, celer a kousky petržele. Lehce osmahněte.

Zalijte litrem vody a vařte 20 minut. 

Rozmixujte a přiveďte k varu. Přidejte smetanu, sůl a pepř. 

Vychutnejte si lahodné podzimní jídlo.

Další recepty od Pipků najdete na http://www.dynovysvet.cz/recepty-vareni-z-dyne/.

Žádné komentáře: