V článku Dýňový svět
jsem vám vyprávěla, jak jsme se byli podívat na Statku u Pipků v Nové
Vsi u Leštiny, kde jsme si pochopitelně zakoupili pár kousků dýně a také ochutnali jejich dýňovou polévku. K oranžové dýni jsem dostala recept, jak jedí dýni ve Švýcarsku. Když jsem ji vydlabala – můžete si o tom přečíst na mém blogu o tvorbě –, uvařili jsme doma polévku. Z jedné relativně malé dýně (do obou dlaní) byl litr polévky a snědli jsme ji k večeři ve třech. Takže levné, rychlé, jednoduché a hlavně dobré.
Potřebujete:
- 1 lžíce oleje nebo másla,
- 1 menší cibule,
- 1/2 kávové lžičky kari koření,
- 50 dkg dužiny z dýně (běžná oranžová nebo hokkaido)
- 1–2 brambory,
- 1/2 mrkve,
- 1/2 petržele,
- kousek celeru, (místo mrkve, celeru a petržele byl v původním receptu 1 litr zeleninového bujonu)
- 1 dcl smetany,
- sůl,
- pepř.
Postup
Na másle osmahněte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou dýni, nastrouhanou mrkev, celer a kousky petržele. Lehce osmahněte.
Zalijte litrem vody a vařte 20 minut.
Rozmixujte a přiveďte k varu. Přidejte smetanu, sůl a pepř.
Vychutnejte si lahodné podzimní jídlo.
Další recepty od Pipků najdete na http://www.dynovysvet.cz/recepty-vareni-z-dyne/.
Další recepty od Pipků najdete na http://www.dynovysvet.cz/recepty-vareni-z-dyne/.
Žádné komentáře:
Okomentovat