V Šárčině škole vaření jsem našla zelné placky, a tak jsem využila zbývajícího zelí po odpoledních jitrnicích a pustila se do vaření.
Potřebujete (pro 4 lidi):
- 500 g hladké mouky,
- 450 g kysaného zelí,
- 150 g sádla (vepřové, husí), nebo na kostičky nakrájený špek či slaninu,
- 1 lžíce mletých škvarků,
- 1 vejce (nemusí být),
- jemně mletá sůl,
- podle chuti špetka pepře (já pepř nikdy nevynechávám).
Mouku smíchejte v míse se sádlem a dobře vymačkaným a překrájeným kysaným zelím. Přidejte vajíčko, mleté škvarky (fungují i kousky špeku) a ochuťte solí a pepřem. Z těsta vyválejte na pracovní desce tenkou placku, kterou můžete přenést na plech předem vyložený pečicím papírem.
Pečte zprudka a krátce pěkně do zlatova. Zelňáky nakrájejte na obdélníčky a podávejte k pivu či vínu. Nejlepší chuť mají ještě teplé. Díky přidanému sádlu si získají křehkost a křupavost, čímž nám vydrží i několik dnů a můžeme je tedy upéct do zásoby.
P. S.: Mně tedy křupavé nepřipadaly. Byla to trochu chudší večeře, ale bylo to fajn. Pokud chcete mít bezmasé, nahraďte sádlo jiným tukem a škvarky vynechejte.
Žádné komentáře:
Okomentovat