sobota 11. července 2020

Svatojánský likér – ořechovka

Nezralé vlašské ořechy
Potřebujete:
  • 25 nezralých vlašských ořechů (množství se v různých receptech liší, tak jsem jich vzala něco mezi 15 až 35), ořechy sbírány 10. 7. 2020 po několikáté upomínce od přítele, že jsem chtěla dělat ořechovku a měla bych se podívat, jestli už není čas sbírat ořechy, jinak budu smutná jako vloni. Je to miláček. (Vanda Blaškovič [9] dává na litr rakije 15 ořechů.)
  • velkou sklenici, kam se vám vejdou společně s litrem vodky,
  • 3 hřebíčky,
  • malý kousek skořice (použila jsem cejlonskou ze Srí Lanky, která je prý lepší, protože obsahuje menší množství kumarinu, který zatěžuje játra a ledviny),
  • 1 litr vodky (tip: Pořiďte si raději více alkoholu, když tak ho použijete na něco jiného, protože ořechy nechají ve sklenici dost místa a nemuselo by vám to vyjít. Připomíná to cpaní okurek a zalévání nálevem. Není nic horšího, než zjistit, že vám nálev jen tak tak nevyšel. Možná by byla lepší strategie jednotlivá kolečka hezky ukládat, než je jen tak sypat do sklenice a pak s ní třást, aby se tam srovnala...), někdo [4] používá koňak, slivovici [6], [5] líh, kalvádos a vínovice, ale nedoporučují slivovici, [10] tuzemák,
  • někdo dává ještě 1–2 kuličky jalovce, a kůru z poloviny biocitronu, pomeranče, ale já neměla ani jedno, Zdena [3] používá 1/2 badyánu, 1/2 vanilkového lusku, 5 kuliček nového koření, někdo [4] muškátový květ, jiní zase [5] kávu, nové koření, zázvor, puškvorec, fenykl či pelyněk, [8] chilli papričku či pár kuliček pepře, [10] mandle, muškátový oříšek apod. 
  • za 6 týdnů budete potřebovat:
    • 300–500 g krupicového cukru (nebo med místo cukru [10]).
Natrhejte nezralé vlašské ořechy včas (viz P. S.1). Umyjte je a nechte oschnout. Nakrájejte je na kolečka. Raději s rukavicemi, ať nemáte hnědé ruce. Snažila jsem se být opatrná a udělat to bez rukavic a myslím, že se mi to povedlo. Již bezprostředně po protřepání se vodka zbarví dožluta a barví (třeba parapet), tak pozor na to. 

Pak umístěte na 6 týdnů na světlé teplé místo, já dám sklenici na okno k již připravovanému jahodovému likéru. To bude zima plná ovoce!

Za 6 týdnů byste měli svařit cukr s co nejmenším množstvím vody (maximálně 1:1), sbírejte pěnu, nechte vychladnout, a pak:

a) přilijete vzniklý sirup k ořechům v lihu a necháte ještě týden stát. Po scezení můžete likér pít.
b) přecedíte ořechy, alkohol spojíte s cukrem a necháte ještě alespoň týden (jinde uvádějí měsíc na původním místě) odležet.

Přelijte likér do lahví, uzavřete vyvařenou zátkou nebo šroubovacím uzávěrem a nechte v chladu sklepa uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara. (viz zdroj Hradová, Kateřina: Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem)

Čím déle leží, tím je lepší. Je prý výborný na žaludeční potíže. [4][5] Usazeniny na dně ničemu nevadí, ale ve sklenici nevypadají dobře.

P. S.1: Ořechy na ořechovku/ořechovici/ořechový likér/svatojánský likér se mají sbírat od sv. Jana (24. 6.) do sv. Anny (26. 7.). „Měly by jít ze všech stran pohodlně propíchnout. Záleží na tom, jak je na tom příroda ten který rok. Recept dává prostor fantazii a chuťovým preferencím, použitý destilát by však měl mít aspoň 40 % alkoholu.“

P. S.2: Protože jsem zjistila, že UŽ JE ČAS dost na poslední chvíli (na příští rok by to chtělo napsat si do diáře, kdy budou cca ořechy), koupila jsem na poslední chvíli zatím nevyzkoušenou vodku 37,5 % Pod věží za 219 Kč za litr. Na alkohol moc nejsem, takže i když ochutnám, nedokážu posoudit kvalitu vodky. Dobré zkušenosti mám s Pražskou nebo Hanáckou. Či s Božkovem, ale ten v nějakém testu nedopadl tak dobře. Viz Patrik Havlíček test z roku 2013 zde.

P. S.3: Můžu použít ořechy, co mají na slupce černé tečky nebo fleky? A není to špína.

P. S.4: Pátý zdroj namáčí ořechy na 2 až 3 dny do vody.

P. S.5: Šárka Škachová [7] v Dedeníku prokládá vrstvu ořechů vrstvou nakrájeného pomeranče bez pecek. Přidá celou skořici, hvězdičku badyánu a několik kávových zrn. Zalijeme alkoholem (vodkou, rakijí, vínovicí, rumem) a láhev neprodyšně uzavře. Zbytek je stejný jako dříve zmíněný postup. 

P. S.6: Ořechy prý [8] obsahují látku juglon, která má antibiotické účinky. „Listy se dají vyluhovat a lze z nich připravit výtečný čaj, který má zdravotní účinky při poruchách s trávením, při zácpě, nechutenství nebo se skvěle hodí na pročištění krve. Výluhy z listů jsou také účinnou přísadou do koupelí, a to třeba proti akné nebo pocení.“ Ořechovka zase pročistí játra, žaludek (odstraní jeho slabost) játra a krev, kterou i ředí a podporuje krvetvorbu, zbaví střeva hnilobných procesů... [8] Podle [11] by se mohla nechat odležet i dva roky.

P. S.7: „Ořechovka je alkoholický nápoj, který se vyrábí macerováním nezralých vlašských ořechů v lihu s přídavkem různých druhů koření či bylin a často také cukru. ... Typická ořechovka má tmavě hnědé zbarvení a obsah alkoholu se pohybuje mezi 30 až 40 %. ... Ořechovka je typickým nápojem, jehož příprava má na území České republiky velmi dlouhou tradici. Kromě domácké výroby je tento likér vyráběn také průmyslově mnoha výrobci, u kterých se liší jak složení, tak obsah alkoholu.“ [10]

Zdroje:
[3] http://spicycrumbs.cz/2015/07/orechovka/ – opravdu krásné fotky

Žádné komentáře: