sobota 4. července 2015

Tvarohové knedlíky s jahodami, které si zamilujete!

Na jednu velkou porci potřebujete:
  • 250 g měkkého tvarohu,
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • špetku soli,
  • 1 vajíčko,
  • moučkový vanilkový cukr (na posypání)      
  • trochu másla na přelití (nemusí být),
  • případně koření (vanilka, mletá skořice, kardamom, kurkuma... zajímavá by mohlo být i trošinka chilli. V kombinaci s jahodami by to mohlo být překvapivé, ale musíte mít šťastnou ruku).
V míse smíchejte měkký tvaroh s moukou a špetkou soli. Přidejte vajíčka a případné zvolené koření. Těsto by mělo být hladké a pružné. Údajně se nelepí na ruce... no, já dala vajíčka omylem dvě, takže to byl spíš lep než těsto, ale stejně to chutnalo dobře, jenom jsem místo kulatých hezkých knedlíčků dělala trhance.

Těsto nechte chvíli vychladnout.

A teď to nejlepší! Nevětší otrava se sladkými knedlíky je to jejich plnění. Do malého kousku těsta vecpávat jahodu (švestku či cokoliv jiného), a když jsou všechny hotové, stejně nakonec ve vodě některé prasknou a vyklubou se ven. :-( S tímhle už je konec! Můžete si udělat malé krásné knedlíčky. Pokud se vám podaří udělat nelepivé těsto, můžete je vmačkávat třeba do silikonových formiček a následně házet do vody. Třeba jim jejich podoba aspoň trochu zůstane. Vkládejte je do osolené vroucí vody a ihned promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu. Vařte mírným varem 8 až 10 minut. Hotové knedlíky plavou na povrchu.

Každopádně jahody si připravíte tak, že je nasypte do misky, řádně oslaďte a rozmačkejte. Máte-li příliš tvrdé jahody, použijte mačkátko na bramborovou kaši. To se mi osvědčilo. Až budou knedlíčky hotové, vylovte je děrovanou naběračkou. Dejte je na talíř a přelijte rozmačkaným ovocem a máslem, chcete-li.

Dobrou chuť.

Žádné komentáře: