neděle 2. srpna 2015

Citrónový koláč

Krém je svěží, takže doporučuji i na léto, i když je v něm dost másla, je lehký jako by byl tvarohový nebo s pudinkem. Koláč je trochu pracnější a hlavně má ideálně 48 hodin tuhnout krém, tak na to myslete!

Potřebujete na korpus:
  • 140 g másla (dohromady celá kostka 250 g),
  • 2 žloutky,
  • 70 g cukru moučka,
  • trochu vanilky nebo lžičku vanilkového extraktu,
  • špetku soli,
  • 210 g hladké mouky (akorát na běžnou kruhovou formu),
  • kůru z 1 bio citrónu (nebo limetky).
Potřebujete na krém:
  • 280 g cukru krupice,
  • 4 ks vejce,
  • kůra ze 3–4 bio citrónů,
  • 125 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy,
  • sůl,
  • 110 g másla.
Dejte změknout máslo, ať se vám s ním dobře pracuje, a mezitím si pořádně přečtěte recept. Máslo utřete se žloutky, cukrem, vanilkou, solí a citrusovou kůru do kypré pěny.

Poté do ní zapracujte mouku. Rychle prohněťte a těsto zabalte do fólie. Dejte přibližně na půl hodiny do ledničky. Mezi dvěma igeliťáky rozválejte na výšku asi půl centimetru, nebo vmačkejte do formy – vytvořte i okraj, ať vám pak krém nevytýká ven.

Na korpus dejte předem zmačkaný pečicí papír, s nímž se lépe pracuje, a na něj umístěte hrnec o maličko menší, než je dortová forma. Variantou je nasypat na pečicí papír fazole nebo keramické korálky. A proč to všechno děláme? Aby dno zůstalo rovné a nevyběhlo.

V horkovzdušné troubě ho pečte při 170 °C asi 15 minut. Odstraňte papír se zátěží a pečte ještě 8–10 minut. Nechte koláč vystydnout a vyjměte ho z formy.

Krém se dává až na studený koláč, proto s jeho přípravou nemusíte nijak spěchat. Ve větší míse prošlehejte cukr s vejci, citrónovou šťávou a kůrou a se špetkou soli.

Pak směs zahřívejte na 70 °C (normálně nebo ve vodní lázni), až hmota začne mít konzistenci řidšího pudinku (poznáte to tak, že prstem přejedete po vařečce a jím vytvořená stopa se znovu neslije). Nesmí se vařit kvůli vajíčkům!

Odstavte a přes cedník slijte krém do mísy. Zastavíte tím varný proces a zbavíte se případných žmolků. Vmíchejte na kostičky pokrájené máslo a směs vylijte do vystydlého korpusu.

Koláč dejte důkladně vychladit, klidně až 48 hodin, a tak ho i podávejte! Nahoru se často těsně před konzumací dává šlehaný sníh s cukrem a krátce se zapeče, nebo ožehne cukrářskou pistolí. Variantou je ozdobení kopcem šlehačky a rozvařeným ovocem. Nebo ho můžete jíst jen tak a vychutnávat si citrónové léto v jakémkoli ročním období!

P. S.1: Křehký koláč s hedvábným citrónovým krémem prý najdete v každé francouzské patisserii. Zde je návod od Michala Nikodema, který byl uveden v Gurmetu květen 2014. Ale já vycházím z toho na stránkách: http://fresh.iprima.cz/recepty/francouzsky-citronovy-kolac plus jsem ho upravila o vlastní postřehy.

P. S.2:  Těsto mě nijak zvlášť nenadchlo, takže bych ho možná nahradila tím, které používám na jednoduchý tvarohový dort. Ale ten krém si s chutí zase někdy zopakuji. Jen pozor na to, že máslo se má přidat až dodatečně. My ho tam napoprvé dali hned a pak to šlehali při zahřívání, takže to i po 48 hodinách bylo trochu tekuté. Ale stejně to chutnalo dobře.

Žádné komentáře: