Koláč je snadný, chutný a výborně se k němu hodí např. švestkový nealko Bernard.
Potřebujete na těsto:
- 2 vejce,
- 250 g hladké mouky,
- 170 g Granka (možno nahradi 50 g holandského kakaa a 120 g cukru),
- 150 g másla nakrajeného na kousky nebo trochu rozteklého,
na krém:
- 250 g mascarpone (1 vanička),
- 250 g tvarohu (1 vanička),
- 100 g moučkového cukru,
- 50 g čokoládových kousků – rozlámaná čokoláda na vaření. Lepší jsou menší kousky.
Postup
V míse smíchejte mouku a kakao, přidejte vejce a máslo. Hňácejte nejlépe rukama, dokud nevznikne hladké těsto. Nám se dost lepilo, ale nevadilo to, jenom při pokládání vrchní části. Uložte na 30 minut do lednice a zatím si připravte náplň.
V misce smíchejte tvaroh a mascarpone. Poté přidejte cukr, čokoládové kousky a dobře zamíchejte.
Do pečicí formy (o průměru 22 cm), hodil by se i srnčí hřbet, vložte pečicí papír, nebo ji můžete vymazat máslem a vysypat moukou. Dno a boky potáhněte polovinou těsta.
V míse smíchejte mouku a kakao, přidejte vejce a máslo. Hňácejte nejlépe rukama, dokud nevznikne hladké těsto. Nám se dost lepilo, ale nevadilo to, jenom při pokládání vrchní části. Uložte na 30 minut do lednice a zatím si připravte náplň.
V misce smíchejte tvaroh a mascarpone. Poté přidejte cukr, čokoládové kousky a dobře zamíchejte.
Do pečicí formy (o průměru 22 cm), hodil by se i srnčí hřbet, vložte pečicí papír, nebo ji můžete vymazat máslem a vysypat moukou. Dno a boky potáhněte polovinou těsta.
Nalijte krém, uhlaďte a nahoru položte rozválenou druhou polovinou těsta, nebo malé hromádky, pokud ho budete mít příliš lepivé na jakékoliv válení. (Mimochodem ušetříte si nádobí.)
Dejte péct do předehřáté trouby (180 °C) cca na 30 minut.
Nechte dort vychladnout a pak si k němu dejte dobrý černý čajík nebo švestkové pivo. Pokud vám něco zbyde, uchovávejte v lednici.
P. S.: Už včera jsem uvedla, že se jedná o pozměněný recept od Dominika „Eldorada“ Horvatha, jenž ho publikoval pod názvem Křehký čokoládový koláč s tvarohovou náplní. Recept prý pochází ze slunné Itálie.
Žádné komentáře:
Okomentovat