středa 18. května 2016

Francouzský rebarborový koláč

Vycházím z rebarborového koláče od Kitchenette. Máte-li zájem o návod na těsto, najdete ho u ní na stránkách: http://kitchenette.cz/clanek/170-francouzsky-rebarborovy-kolac. Já použila listové, protože už jsem ho měla koupené.

Koláč je zajímavý svou kombinací rebarbora-zázvor. Kitchenette radí přidat i nějaké jiné koření, sama používá kardamon, skořici, i mletý sušený zázvor. Já ale zůstala u původního receptu od jakési její dopisovatelky Lenky, které tímto také moc děkuji. 

Potřebujete:
  •  listové těsto nebo si udělat vlastní, např. linecké (můžete využít z tvarohového koláče zde na blogu),
  • 500 g rebarbory (jedno balení),
  • 3 lžíce třtinového cukru,
  • 3 cm jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru,
  • 3 vejce,
  • 70 g medu (cca 1 polévková lžíce),
  • 250 g řeckého jogurtu (zakysané smetany nebo tvarohu),
  • vanilkový extrakt (dělala jsem na tomhle blogu).
Nachystejte si těsto. Pokud máte listové,předehřejte troubu na 180°C a můžete se věnovat náplni.

Omytou rebarboru oloupejte – jde to snadno i nožíkem – a nakrájejte na 2 cm dlouhé kousky. Vložte do střední mísy. Přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, třtinový cukr a promíchejte. 

V druhé míse smíchejte všechny zbylé ingredience na náplň: vejce, med, jogurt a vanilkový extrakt.

Vymažte si koláčovou formu, vyložte těstem i po stranách. Vsypte obsah misky s rebarborou a rovnoměrně rozprostřete. Zalijte vaječnou náplní.

Přibližně 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne. Ochutnejte ještě teplé.

P. S.: Omlouvám se za chybějící foto, ale byl to dárek k svátku matek a snědl se dřív, než bylo možno zachytit. Krásnou fotku má právě Kitchenette.

Žádné komentáře: