Pokud sledujete můj hlavní blog (Angeliky bloček), víte, že letos chováme krůty. Na jídlo. A tak když teď pomalu přišel jejich čas, musíme hledat recepty. Známý mi říkal, že to je snadný, prý jako kuře. Ale já nechci mít z krůty kuře! Chci výjimečný recept pro výjimečné maso. Nebudu tvrdit, že je bio, protože nemáme bio zrní a krmná směs, aby měly krůty silné kosti, taky nebyla bio, ale jinak měly dost volného pohybu a mohly se spokojeně pást a celkově měly příjemný život, protože byli namixovaní kluci a holky. I když toho si asi ještě moc užít nestihli.
Druhá várka krůty pečená o týden později se zbytkem výpeku (přidána cibule) |
Použila jsem:
- 2 krůtí křídla,
- 1 jablko,
- svitek skořice,
- 2 hvězdičky badyánu,
- 100 ml javorového sirupu,
- 150 g másla, což bylo nesmyslně moc, když to v originálním receptu používají na CELOU krůtu (ale jen 4 kg, ta naše měla patnáct!)
Na salát:
- velká kulatá cuketa,
- 2 velké cibule,
- 1 bílá paprika,
- 2 polévkové lžíce cukru,
- 6 lžic červeného balzamikové octa.
Postup:
Rozpustila jsem máslo s tymiánem (v kamnech s troubou) a smíchala s javorovým sirupem. Touto směsí jsem potřela připravenou krůtu. Sice by bylo asi bývalo lepší, kdybych ji nasolila a naolejovala předem, ale i tak měla výtečné maso. Krůtu jsem podlila trochou vody a dala péct do trouby, kde je teplota zjevně dost mírná, i když zatím nevím přesně jaká, protože v ní nemáme teploměr.
Potírání krůty javorovým máslem bylo otravné a hlavně mi nevznikala žádná sladká krustička, ale všechno mi to neustále stékalo a připékalo se na dně pekáčku, i když byl plný omastku (protože jsem použila moc másla, viz výše!). Celou dobu jsem pekla odkryté. Nejprve hodinu křídly dolů a pak vzhůru, aby se opekla dozlatova, což se ale nestalo.
Salát vyžadoval obdobné množství práce. Naštěstí na něj byla spousta času vzhledem k dlouhému pečení masa. Kolega z práce mi daroval jednu velkou kulatou žíhanou cuketu a hokaido dýni. Obě jsem nakrájela, semínka dala kozám a dala společně s paprikou péct v pekáčku do opravdické trouby na 180°C nakrájené na centimetrové kostičky. Samozřejmě jsem vše osolila, opepřila a notně posypala rozlámaným rozmarýnem.
Na pánvi jsem si osmažila nadrobno nakrájenou cibulku, a protože jí bylo hodně, přidala jsem dvě polévkové lžíce cukru a šest lžic červeného balzamikové octa. Sedlo si to parádně a po promíchání s ostatní zeleninou chutná salát skvěle. Salát slouží jako příloha.
Nejlíp chutnala ke křídlům omylem přinechaná část prsou, na které se udrželo nejvíc javorového másla. Šťáva byla také senzační. A salát jakbysmet. Dokonalá ovšem byla i upečená jablka.
Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/kruta-s-javorovym-sirupem-salatem-s-dyni
Žádné komentáře:
Okomentovat