Z listového těsta můžete upéct paštičky, dezerty nebo měsíčky. Listové těsto zatím kupuji, udělat ho neumím.
Paštičky: Vyválejte placku silnou asi 5 mm a vykrajujte kolečka o průměru 4 cm. Z každého druhého vykrojte menším kolečkem střed. Plná kolečka potřete vodou a na ně položte ta s otvorem (připomíná to slepované linecké vánoční cukroví, akorát bez náplně). Hotovou paštičku potřete rozšlehaným žloutkem a můžte posypat sezamovými semínky. Pečte 20 minut. Paštičky vypadají po upečení jako soudečky. Jsou skutečně roztomilé.
Dezerty: Stejně jako v minulém případě vyválejte 5 mm silnou placku a vykrajujte kolečka, tentokrát o průměru 3 cm. Potřete je vejcem a dejte je péct na 15 minut. Je to výrazně rychlejší než minulý postup, takže můžete přichystat i pro téměř nečekanou návštěvu. Nechte dezerty vychladnout, podélně rozřízněte a plňte náplní (viz níže).
Měsíčky se dělají stejně jako dezerty, akorát se vykrajují měsíčky místo koleček a sypou solí a kmínem.
Vyzkoušela jsem dvě náplně. Můžete je natírat na housku nebo jiné pečivo jako běžnou pomazánku. Taktéž můžete místo těchto náplní použít vaše oblíbené pomazánky, nebo vyzkoušet třeba moji avokádovou.... ale to už trochu odbočíme od italské kuchyně.
Z tvarohu
Potřebujete:
- 300 g tvarohu (měkkého),
- 1 menší cibule,
- 4 lžíce kečupu,
- 1 dl šlehačky,
- sůl.
Tvaroh osolte a promíchejte s najemno nakrájenou nebo nastrouhanou cibulí. Přimíchejte kečup a ušlehanou šlehačku. Náplní plňte dezerty (viz výše).
Ze šunky
Ze šunky
Potřebujete:
- 100 g majolky,
- 2 lžíce ušlehané smetany,
- 100 g šunky,
- špetku pepře,
- trochu citrónové šťávy.
Smíchejte v misce majonézu s citrónovou šťávou, osolte a opepřete. Najemno nakrájejte šunku a vmíchejte ji spolu se šlehačkou do majonézy v misce. Směsí plňte paštičky.
Zdroj: Pösingerová: Italská kuchyně
Žádné komentáře:
Okomentovat