pondělí 15. června 2015

Ředkvičkový salát

Dvě varianty velice jednoduchého ředkvičkového salátu.

Ředkvičky s petrželkou
  • 2 svazky ředkviček,
  • čerstvou petrželku (nebo jinou oblíbenou bylinku) – asi tak hrst lístků,
  • sůl,
  • pepř,
  • citrón,
  • olivový olej.
Ředkvičky umyjte a očistěte, nakrájejte na kostičky a přidejte najemno nasekanou petrželku. Osolte, opepřete, přidejte lžíci citrónové šťávy a pokapejte olivový olejem. Podávejte k masovým jídlům, nebo jako svačinku k chlebu s lučinou.


Ředkvičky s umeoctem
recept od Heleny Vlašínové
  • 2 svazky ředkviček,
  • umeocet.
Ředkvičky nakrájejte na kolečka (vypadají lépe) a promíchejte asi se lžící umeocta. Nechte chvíli odležet, můžete klidně i do druhého dne či déle. Ředkvičky po dlouhé době louhování ztrácejí barvu a pouštějí šťávu, ale pořád chutnají senzačně.

Pozn.: Jelikož je umeocet velice slaný, nic dalšího nepotřebujete. Možná si na něj budete potřebovat chvíli zvyknout. Je zvláštně kyselý a slaný. S ředkvičkami chutná opravdu dobře. Koupíte ho ve zdravé výživě.

Žádné komentáře: