sobota 27. září 2014

Bramboračka

Potřebujete:
  • 1 litr vody,
  • 2 lžíce sušených hub,
  • 3 větší brambory,
  • kousek másla (lžíci),
  • celou cibuli,
  • 2 mrkve,
  • 1 petržel,
  • kousek celeru,
  • sůl,
  • kmín,
  • mletý pepř nebo několik kuliček,
  • majoránku,
  • 5 stroužků česneku,
  • olivový olej.
Dejte vařit vodu. Až bude vřít vhoďte tam houby, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, lžíci másla, celou cibuli, na kolečka nakrájené mrkve a petržel a na kostky nakrájený celer. Osolte, přidejte kmín, špetku pepře, lžičku majoránky a několik stroužků česneku vcelku. Pokud chcete česnek rozmačkat, dejte ho tam až těsně před koncem vaření. Přibližně za tři čtvrtě hodiny máte hotovo. Pokud ale spěcháte, využijte tlakový hrnec. Že je polévka hotová, poznáte ochutnáním brambor. Před podáváním do ní ještě kápněte trochu olivového oleje.

Kdo si nemůže pomoci, může si polévku zahustit bramborem, chlebem, žloutky (rozmícháme tři žloutky se třemi lžícemi horké polévky a pak je vlijeme do polévky, která se už přestala vařit), nebo v nejhorším případě jíškou z mouky (ve 40 g másla rozpustíte 40 g mouky a za stálého míchání 2 minuty pražíte – nesmí zhnědnout).

Žádné komentáře: