čtvrtek 4. září 2014

Digestiv

Digestiv je látka podporující trávení, doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů. Má tedy „utišit žaludek“. Může posloužit i jako předěl mezi jednotlivými chody. Po jídle se hodí spíše sladké druhy alkoholu.

Digestivem hostina končí. Může mít více alkoholu. Hodí se podávat např. koňak. (Koňak se správně nazývá jen destilát z vinné révy vyráběný pouze ve francouzském kraji Cognac. Všechny ostatní vinné pálenky se nazývají brandy. Např. řecká metaxa, balkánská rakije…).

Dále lze podávat i whisky, vodku, likéry a grapppu. Sherry, sekt, bylinné likéry, kalvados.

Jako nealkoholický digestiv lze využít nealkoholické koktejly z ovocných sirupů, šťáv a například toniku, příp. koktejly se smetanou.

Správně se sklenice s brandy nebo koňakem nahřívají, aby se lépe uvolnilo lahodné aroma.

Zdroje viz článek Aperitiv.

Žádné komentáře: