neděle 1. března 2015

Řapíkatý celer

Pár důvodů, proč jíst řapíkatý celer:
  • Má mnohem více vitaminu C, než citrusy.
  • Je skvělým zdrojem B-komplexu, takže pomáhá v boji se stresem.
  • Z vitaminů v něm najdete také A, K a E.
  • Z minerálů můžete získat největší množství fosforu, ale také vápník, draslík a zinek.
  • Pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů.
  • Najdeme v něm Apigenin, flavonoid, který brání růstu nádorů.
  • Obsahuje hodně nerozpustné vlákniny, takže má málo kalorií a dodává pocit sytosti, proto je vhodný, když chcete zhubnout. Hrnek celeru obsahuje 1,5 g nerozpustné vlákniny. Díky tomu pomáhá při trávení a problémech se zácpou.
  • Povzbuzuje metabolismus a souběžně odstraňuje nadbytečnou kyselinu močovou.
  • Je močopudný, zlepšuje práci ledvin.
  • Také podporuje tvorbu žluče, ale zároveň chrání před vznikem žlučníkových kamenů.
  • Podporuje činnost pohlavních žláz. Údajně působí dokonce jako afrodiziakum.
  • Pravděpodobně snižuje krevní tlak i cholesterol.
Ideální je jíst ho syrový, ať už v salátech (zde jeden můj) nebo jako přílohu k masu. Celerovou šťávu můžete naředit třeba jablečnou, abyste takovou snídani přežili. Můžete ho využít jako mlsání k televizi, i když to není zrovna nejvhodnější místo k jídlu. Stačí ho namáčet například do dresinku nebo kombinovat se sýrem.
Dobře narostlý celer má řepíky dlouhé až 30 centimetrů. Konce mají být neovadlé se svěže zbarvenými listy. K dostání je téměř po celý rok. Ideální je kupovat ho především v letních měsících. Čerstvý vydrží v lednici asi týden. Řapíkatý celer se někdy loupe. Lépe to jde u větších kusů. Doporučuje se začínat u středové prohlubně.

Zdroj informací: http://zena.centrum.cz/bydleni/clanek.phtml?id=803784

Žádné komentáře: