čtvrtek 7. května 2015

Vyzkoušená piva

Tohle je jeden z případů postupně narůstajícího článku. Co mi asi tak chutná za piva?
  • Bernard švestkový (3*) je nízkoalkoholickým nápojem. Je míchaný z nealkoholického polotmavého piva (pitná voda, ječné slady, žatecký upravený chmel, chmelový extrakt), švestkové šťávy (35 %), švestkového aromatu, sladidla steviol-glykosidy, konzervant E202, což je sorban draselný*). Je slazen stévií. V zimě ho můžete svařit s hřebíčkem, cukrem a skořicí (ještě jsem nezkoušela). Patří do série S čistou hlavou a je vhodný i pro řidiče. Výrobcem je Rodinný pivovar v Humpolci (Bernard).
  • Berounský Grizzly 18° (5*): polotmavý speciální ležák. Sladký, příjemně lahodný. Člověk se po něm málem olizuje.
  • Černý kozel (3*): sladký, taková klasika. Dá se příjemně popít.
  • Urpiner radler (2*): na můj vkus dost hořký. Kladem je, že jej lze koupit i v plechovce, takže se hodí na túru do hor (pila jsem ho v létě 2015: články zde)


*) Sorban draselný má podle stránek Zdravá potravina skóre škodlivosti 3 ze šesti možných, přičemž: 
  • 0 znamená přírodní látku získanou přírodní cestou,
  • 1 látku vyskytující se v přírodě, ale získanou synteticky,
  • 2 syntetickou přísadu bez známých vedlejších účinků,
  • 3 přísadu nevhodnou pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě,
  • 4 přísadu, která je v podezření jako příčina alergií, hyperaktivity...
  • 5 přísadu, která pravděpodobně způsobuje alergie, hyperaktivitu...
  • 6 přísadu, která může mít karcinogenní účinky. 

    Žádné komentáře: