pondělí 19. února 2018

Pravé francouzské brambory, tartiflette

Potřebujete:
  • 1 kg brambor,
  • 250 g pravé anglické slaniny,
  • 350 g sýra (pivní sýr, hermadur nebo camembert),
  • 50 g másla,
  • sůl,
  • pepř. 
Jídlo je jednoduché, rychlé, dobré a zasytí. Bohužel obsahuje uzeninu, kterou se snažím ze svého jídelníčku eliminovat v maximální možné míře. A musím říct, že mi tam chybí cibule. Moje nejoblíbenější zelenina. 

Aspoň jsme si k tomu přikrojili jarní cibulku. Doporučovaný je též nějaký zelený salátek, třeba z polníčku.

Postup je jednoduchý: Asi deset minut povaříte brambory ve slupce, pak je necháte malinko zchladnout a oloupete. Nakrájíte na centimetr tlustá kolečka.

Mezitím rozehřejete troubu na 200°C a nakrájíte anglickou slaninu na kostičky a sýr na plátky.

Máslem vymazaný pekáček pokladete pouze jednou vrstvou brambor, následně slaniny a navrch sýr. Pečete dvacet minut.

P. S.: Kdybych vařila podle Apetitu, byla by tam cibule i zakysaná smetana. Jinde zase radí sýr reblochon. Případně pro líné a na začátek podzimu, můžete brambory důkladně opláchnout a pak je nakrájet rovnou se slupkou. Někdo ještě před zapékáním podlije bílým vínem.

Žádné komentáře: