sobota 18. července 2020

Slepičí polévka

Jak jsem psala v článku Novinky v našem kurníku, usoudili jsme, že velké množství slepiček v kurníku vyřešíme vraždou třech starých nesnášejících (a možná i nejedlých). Ale protože jsem úsporná (jako žárovka, haha, mám takhle o prázdninách hravou náladu), chtěla jsem s nimi něco udělat. Jako nejlepší se mi jevila polévka, resp. vývar. I kdyby slepice sama o sobě neměla nic moc maso – příliš tuhé, než aby ho někdo doma jedl – dalo by se dát kočkám a my budeme mít výtečnou polévku. 

Potřebujete:
  • slepici (můžete použít i kuře a dokonce i s droby, ale ty jsem neměla),
  • 3 stroužky česneku,
  • 8 kuliček celého pepře,
  • 1 bobkový list,
  • 1 lžíci soli,
  • 2 litry vody (a velký hrnec),
  • větvička rozmarýnu (cca 10 cm).
Slepici dáte společně s veškerým kořením a solí do hrnce, zalijete vodou a přivedete k varu. Potom ztlumíte plamen a vaříte (táhnete) dlouho. Apetit (viz Inspirace na konci článku) doporučuje tři hodiny, ale můžete i přes noc, záleží čím a jak topíte, resp. na čem vaříte. Pro mě jsou ideální kamínka, kterými si v zimě přitápíme, tak vlastně zabiju dvě mouchy jednou ranou – stejně topím a na táhnutí stačí jen takový lehký udržovací oheň.

Pokud chcete mít polévku rovnou k jídlu a nemá sloužit jen jako vývar (základ omáček apod.) můžete na posledních dvacet minut přidat kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a brambory.

Žádné komentáře: