pondělí 22. prosince 2014

Chia semínka

Tuhle srandu jsem si koupila, protože už jsem o ní hodně slyšela a chtěla jsem ji vyzkoušet. Sotva jsem přišla domů, pustila jsem se do googlení, co s ní vlastně mám dělat.

Použití
Užívejte max. 2 polévkové lžíce denně. Protože jsou bez chuti, můžete je rozmixovat do nápojů, koktejlů, šťáv, smoothie, přidat do müsli či pečiva, jogurtů, tvarohů, salátů, pomazánek, slaných i sladkých pokrmů. Můžete je přidat do rozmixovaného ovoce, nepečeného cukroví atd. Namočená semínka ve vodě (poměr 1:5 jinde uvádí 1:10) je lze konzumovat rovnou – po namočení kolem sebe tvoří gel bez chuti. Jsou vhodná k nakličování.


V Mexiku se požívají jako nápoj „chia fresca“: smícháte 2 lžičky s 250 ml vody a necháte 15 min. odstát. Pak přidáte sirup z agáve (ten jsem si zrovna taky koupila), limetku, lístek máty a všechno promícháte. Gel vám v lednici může vydržet až dva týdny, ale nevidím důvod, proč byste si raději pokaždé neudělali čerstvý.

Zdravotní účinkyChia semínka jsou hydrofilní (váží na sebe vodu – až 12x větším množství než sama váží), proto průběžně tělu dodávají tekutiny. Dodávají energii a zasytí na dlouhý čas, takže se hodí i pro lidi snažící se zhubnout.

Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3 a vápníku, který může být díky bóru (v nich přítomném) zpracován do organismu. Také obsahují velké množství železa, draslíku, zinku, hořčíku, mědi a vitamínů skupiny B (zejména riboflavin, niacin a thiamin). Mají hodně proteinů a třetinu hmotnosti tvoří vláknina.

Jsou vhodná pro diabetiky, protože jimi vytvářený gel snižuje hladinu cukrů v krvi.

Jsou bez lepku.

Nevhodné!
Semínkům chia by se měli vyhnout lidé s nízkým krevním tlakem a ti, kdo berou léky na ředění krve.

Zdroje:
http://www.celostnimedicina.cz/produkty/bio-chia-seminka-200-g.html#ixzz3M5TqPaTv
http://www.prozdravi.cz/bio-chia-seminka-200-g.html?gclid=Cj0KEQiAzb-kBRDe49qh9s75m-wBEiQATOxgwZyEcVZnV8lWE0Ffd2xTAqud7VrNWAjOVy-3iG93YGAaApCY8P8HAQ
http://www.kitchenette.cz/clanek/80-chia-neboli-salvej-hispansky
http://clanky.vareni.cz/chia-seminka-zdroj-energie-nejen-pro-bezce/
http://julia-and-tuna-fish.blogspot.cz/2012/08/chia-puding.html
http://drobecky.blogspot.cz/2012/11/domaci-musli-tycinky-iiseminkove.html

Žádné komentáře: