čtvrtek 15. ledna 2015

Citronový pepř

Nejedná se o speciální druh pepře, ale směs koření, kterou si každá firma namíchá trochu jinak, proto – jako u všeho – je dobré číst etikety. Davídkovo koření obsahuje směs pepřů: bílý a černý, citrónovou kůru, cibuli, bramborový škrob, sumah a cizrnovou trávu. Zajímavé, že na jejich stránkách uvádí tohle: Pepř černý a bílý drcený, citronová kůra, cibule, citronová tráva. (Hned jim napíši dotaz, jak to tedy je a správná informace je na etiketě, ovšem, jak je to s cizrnovou trávou, mi paní Vávrová stejně zapomene napsat ;-).) Jinde se ve složení nachází například: granulát pomerančové kůry, granulát červené a zelené papriky, pastinák, kys. citronová, mletý zázvor, drcený koriandr, oplodí citronu, kurkuma, palmový tuk, extrakt z pórku a celeru…

A bohužel v něm také může být: sojová mouka, fruktózový sirup, sůl (30 %) – koření od Antonína a JUST dokonce ještě víc, cukr, směs bylin, aroma a také glutaman sodný (levnekoreni.cz).

Směs od Kotányi mi pro změnu připadá škoda kupovat: černý pepř (78,5%), citrónová kůra (15%), citrónové aroma, přírodní aroma citrónu a další přírodní aromata. Překvapením je pro mě i JUST, kterého jsem považovala za prodejce zdravé výživy a kvalitního zboží. Podívejme se, ve složení mají glutamát a sůl, navíc jako první, to znamená, že je jí tam více než 32 %, což je množství černého pepře… od toho taky ruce pryč. Jinak pěkný byznys! O drahé soli jsem už psala dříve v článku Solíte nebo kořeníte?

Na Wikipedii jsem našla, že sumah (sumac nebo sumaq) „je cihlově až tmavě červený prášek kyselé chuti z umletých plodových palic vyššího keře škumpy koželužské (Rhus coriaria). Škumpa roste planě ve Středomoří, Sicílii, v Turecku, Libanonu, Gruzii, Arménii a jihozápadní Asii, na skalnatých půdách a vyšších polohách. Zabraňuje průjmům, vaří se z něj čaj při žaludečních potížích. Na Středním východě se používá jako citrónová šťáva např. do salátů. V receptech zakavkazské kuchyně se používá k rožněným masům (šašlik).“

Výraz „cizrnová tráva“ Google nenašel, tak předpokládám, že jde jen o dva hloupé překlepy v jednom slově, kterými jsem se nechala zmást.

Jedná se o hrubou směs koření se svěží vůní a výraznou peprně kyselou chutí, což jídlům dodává nádech léta a připomíná středomořskou kuchyni.

Použití: Citronový pepř se hodí na ryby, bílé maso, do bylinkových másel a omáček, salátových zálivek, olejovo-octových dresinků. Jinde jej používají ještě k dochucení těstovin, nebo ochucení grilovaných jídel, především mas, zeleninových jídel. Na JUSTu doporučují salátovou zálivku z bílého jogurtu či zakysané smetany a okořeněnou Citronovým pepřem.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sumah
http://davidkovokoreni.cz/maso/citronovy-pepr
http://www.profikoreni.cz/Citronovy-pepr-100g-d167.htm
http://www.svetbedynek.cz/koreni_sacek/593-citronovy-pepr-sacek/
http://www.e-koreni.cz/prodej/Citronovy-pepr--50g
http://ceskedelikatesy.cz/dobre-koreni-smesi-citronovy-pepr-gresik
http://www.levnekoreni.cz/Citronovy-Pepr-25g--m9|g9|o160.html
http://gastro.kotanyishop.cz/dozy-jednodruhove-koreni-c6/citronovy-pepr-i52/
http://www.justnahrin.cz/produktove-rady/koreni/citronovy-pepr

Žádné komentáře: