úterý 14. dubna 2020

Cibulové batikování 1

Potřebujete:
  • vajíčka ideálně s bílou skořápkou (omytá),
  • nějakou dobu sbírané slupky z cibule (kdybyste měli z červené, dávejte si je zvlášť a udělejte dva druhy barevných vajec), pro variantu 2 a 3 jsou lepší menší kousky, takže pokud jste sbírali velké, natrhejte je na menší,
  • lžíci octa,
  • vodu,
  • přiměřeně velký hrnec,
    • příp. pro variantu dvě: staré (vyprané) silonové punčocháče,
    • příp. pro variantu tři: ještě navíc lístky hezkých rostlin (stačí kopřiva).
varianta jedna – žlutohnědá jednobarevná vejce
Vycházím z návodu Jany Florentýny Zatloukalové, autorky Kuchařky pro dceru. 

Do studené vody dejte vejce, lžíci octa a slupky od cibule. Přiveďte k varu a osm minut vařte. (Můžete i déle, ale pak bude mít žloutek ošklivou šedou barvu. A jsou i lepší způsoby jak dosáhnout skvělé barvy.) Nechte odležet přes noc. Ráno vylovte, osušte a přetřete máslem, kůží se špekem nebo alespoň olejem, aby se leskla.

varianta dva – batikovaná žlutohnědá vejce jako dělala moje babička
Staré děravé punčocháče se dají krásně využít na batikování vajíček. Postup spočívá v tom, že do ustřiženého patřičně velkého dílku (cca 7 cm) punčocháčů napěchujete cibulové slupky a dovnitř jako do hnízda dáte ještě syrové vejce. Z přečuhujícího zbytku uděláte nahoře uzel, nebo zavážete nití. Další dílek budete již muset zavázat z obou stran.
Lístek kopřivy
Pro líné se nabízí pracnější varianta spočívající v tom, že vejce cpete do punčocháčů jako do hada. Nejprve slupky do špičky nohavice, pak přidáte vejce, zakroutit, udělat uzel nebo zavázat a nacpat další slupky a další vejce. Tímto stylem můžete celkem pohodlně vytvořit hada, ale podle mě hrozí větší riziko, že vám vejce někde prasknou, protože s nimi nebudete zacházet dost opatrně. 

Na druhou stranu při vyndavání si to také užijete, protože to bude jako postupné rozbalování adventního kalendáře. 

Další postup je stejný. Vajíčka dáte do studené vody s octem a vaříte. 

varianta tři – lístečky ozdobená batikovaná žlutohnědá vejce
Jedná se pouze o pokročilejší variantu jedna nebo dva, když postupujete stejně, ale s tím rozdílem, že nejprve do punčocháčí vložíte vejce s lístečkem nějaké rostliny, který na ně pořádně přitisknete. Výsledkem bude barevné či batikované vejce a bílý lístek. Vtip je v tom pořádně utáhnout punčocháče. 

P. S.: U nás doma se říkalo i šlupky, ačkoliv správný výraz je slupka.

Žádné komentáře: