Recept najdete u Florentýny zde.
Co potřebujete:
- 500 g čočky (vydá asi na 4 porce), na tenhle recept potřebujete ale jenom polovinu,
- 1 lžíce soli,
- 1 hokaido dýně (doporučuji upéct rovnou druhou na polévku).
- 2 menší cibulky,
- 4 stroužky česneku,
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla na pečení dýně + trocha pod cibulku,
- rajčatová passata,
- balkánský sýr.
A jak na to?
Opláchněte čočku a namočte ji do nové vody alespoň na dvě hodiny. Přihoďte trochu sušeného tymiánu a v této vodě ji vařte asi 30 minut. Před koncem vaření osolte. Rozdělte do dvou kastrůlků (polovinu si můžete udělat na kyselo nebo jinak).
Dýni rozpulte a vydlabejte semínka – výhodou tohoto druhu je, že se nemusí loupat a čistit, stačí umýt. Dejte ji péct na pečicím papíru do trouby trochu pokapanou olivovým olejem nebo s troškou másla.
V pánvičce zatím dosklovata osmahněte cibulku a česnek. Přidejte rajčatovou passatu (např. z konzervy) a trochu vody. Nechte ohřívat, dokud se neuvaří čočka. Tu pak odstavte, slijte a vsypte do rajčatové omáčky. Promíchejte a nechte 5 minut odpočívat.
Poté vmíchejte opečenou dýni. A posypte rozdrobeným balkánským sýrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat