neděle 20. září 2020

Bylinková panna cotta

Panna cottu přezdívanou „smetana na vidličku“ jsem tentokrát vyzkoušela udělat s bylinkami Síla květů od Sonnentoru. Vycházela jsem z receptu Jany Florentýny Zatloukalové (zde). Je potřeba počkat do druhého dne.

Potřebujete:

  • 2 kelímky smetany ke šlehání po 200 ml (porce je na dezert o velikosti 7 muffinů),
  • 40 g krystalového cukru,
  • něco voňavého (použila jsem lžíci koření Síla květů od Sonnentoru, ale nejběžněji se používá vanilka, můžete vyzkoušet i skořici, hřebíček, kardamom, perníkové koření... když se blíží ta zima),
  • želatinu v prášku (10 g), lze použít i plátky, ty je ale vhodné předem na pár minut namočit do vody a pak z ní vyndat.
  • formičky, do nichž uvařenou smetanu rozlijete (pokud ji plánujete na svačinu s sebou, doporučuji nechávat si skleničky od jogurtů).

Do kastrolu nalijte obě smetany, přidejte cukr a koření. Pokud chcete nechat koření pouze vylouhovat a bude ho nutno vyndat, myslete na to, že je třeba směs přecedit před přidáním želatiny.

Kdybyste použili plátkovou želatinu, je třeba ji namočit do vody před tím, než přivedete smetanu k varu. To je další krok. Zatímco hlídáte smetanu, aby vám neutekla z hrnce, vypláchněte formičky studenou vodou, prý by pak měly jíž bábovičky snáze vyklopit.

Odlijte trochu (např. 100 ml) vařící smetany a dobře v ní rozmíchejte želatinu. Pak směs vlijte zpátky do kastrůlku se zbývající smetanou a dejte ji z ohně. Důkladně rozmíchejte a rozlijte do formiček. 

Nechte do druhého dne v lednici vystydnout a ztuhnout. Prý by mohly stačit i 4 hodiny.

Dezert se správně podává tak, že se vyklopí na talířek, abyste se mohli kochat tím, jak se třese jako sulc. Ale už jsem ho párkrát jedla i skoro teplý a přímo z formičky. Ale to je trošku prasárna.

A měl by se ještě dozdobit, například ovocem.

P. S.: Protože koření obsahuje cukr, byla naše panna cotta dost sladká a taky se mi nahoře tak úplně nerozmíchala želatina. Ale stejně byla super.

Žádné komentáře: