O tomhle receptu jsem vám už psala na svém hlavním blogu (zde), ale tehdy jsem ho ještě neměla vyzkoušený. Teď už mám. A bylo tak lahodné, že jsem vylízala talíř. Z toho plyne poučení, že jeden lilek je i pro jednu osobu málo!
Potřebujete:
- 2 střední lilky,
- 2 stroužky česneku,
- šťávu z poloviny citrónu,
- 2 lžíce olivového oleje,
- římský kmín,
- sůl,
- příp. pepř,
- tahini (sezamová pasta).
Nejprve umyjte a dejte péct do trouby baklažán (lilek). Tak jak je, vcelku. Měl by být hotový za půl hodiny při 200 stupních. Protože ten můj nejevil známky scvrklosti – tu slupku má mít celou scvrklou a ošklivou. Někde jsem četla, že ho můžete dát do alobalu. No, i bez něj jsem se obešla. – Měla jsem ho nakonec v troubě hodinu.
Asi zcela zbytečně, takže ho po třiceti minutách vyndejte, rozpulte a vnitřek vydlabejte lžicí do misky nebo hlubokého talíře. Obvykle se pracuje s již studeným lilkem, ale mně se zalíbilo mít jídlo alespoň vlažné. Rozmačkejte na pastu a můžete se pokusit slít vymačkanou vodu. Když to nepůjde, neřešte to stejně jako já.
Asi zcela zbytečně, takže ho po třiceti minutách vyndejte, rozpulte a vnitřek vydlabejte lžicí do misky nebo hlubokého talíře. Obvykle se pracuje s již studeným lilkem, ale mně se zalíbilo mít jídlo alespoň vlažné. Rozmačkejte na pastu a můžete se pokusit slít vymačkanou vodu. Když to nepůjde, neřešte to stejně jako já.
Přidejte římský kmín (nadrtila jsem ho v hmoždíři těsně před přidáním a nádherně voněl), citronovou šťávu, trochu soli, olivový olej a rozmačkaný česnek. Můžete přidat pepř.
Tradičně se k tomu jí bagetky nebo pita, ale můžete to zkusit samotné, nebo s kuskusem jako já. Četla jsem i o bramborách. Zkrátka musíte zjistit, k čemu se vám chuť baba ganoush hodí nejvíce. :-)
P. S.: Správně se do jídla přidává sezamová pasta Tahini, ale nebyla po ruce, tak jsem se obešla bez ní. Koupila jsem si ji až po třech vydařených pokusech a můžu vám říct, že se bez ní obejdete. Mně to tak možná chutná i více.
Sice pokrm trochu zjemní - jak v barvě, tak v chuti – ale to hlavní je jako u tataráku: dobře si to okořenit (římský kmín má největší vliv na tohle jídlo!), okyselit a osolit podle vlastní chuti. Jídlo může být mdlé a nudné, a nebo fantastické, to záleží na tom, co máte rádi a kolik si tam jednotlivých surovin dáte. A bacha – ten kmín je docela výraznej, tak raději opatrně a přidávejte postupně.
P. S.: Správně se do jídla přidává sezamová pasta Tahini, ale nebyla po ruce, tak jsem se obešla bez ní. Koupila jsem si ji až po třech vydařených pokusech a můžu vám říct, že se bez ní obejdete. Mně to tak možná chutná i více.
Sice pokrm trochu zjemní - jak v barvě, tak v chuti – ale to hlavní je jako u tataráku: dobře si to okořenit (římský kmín má největší vliv na tohle jídlo!), okyselit a osolit podle vlastní chuti. Jídlo může být mdlé a nudné, a nebo fantastické, to záleží na tom, co máte rádi a kolik si tam jednotlivých surovin dáte. A bacha – ten kmín je docela výraznej, tak raději opatrně a přidávejte postupně.
Žádné komentáře:
Okomentovat