úterý 25. března 2014

Víte co s cuketou? (3 recepty)

Malé zelené cukety mám ráda. Dají se upravovat hned na několik způsobů a vždycky jsou chutné.

Teď jsem si ji například udělala na způsob selské omelety:
  • cuketu,
  • uvařené brambory,
  • tři vajíčka,
  • špek,
  • česnek,
  • koření (např. provensálské)
Na pánvi osmažte špek, až bude téměř vypečený, přidejte k němu česnek a zlehka ho osmažte. Vyndejte ho na talíř a přisypte brambory a cuketu nakrájenou na nudličky. Chvíli smažte, následně okořeňte, ještě nechte minutku smažit a pak přisypte česnek a zalijte vajíčky.

P. S.: Olej ani sůl nejsou zmíněny, protože nebyly použity. Špek je slaný i mastný dost.

Kolokythaki vrasta salata (= salát z vařených cuket, řecky) Nejběžnější řecká úprava:
  • cuketu,
  • citron,
  • olivový olej,
  • sůl.
Cukety nakrájejte na dlouhé žlutavé proužky, povařte asi patnáct minut, naservírujete na talíře a pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte a jezte.

P. S.: Jedná se o oblíbený způsob přípravy Emmy Tennant uvedený v knize Dům na Korfu. Poživatelné to je, za zkoušku to stojí, ale návštěvě bych to možná raději nenabízela. Je to spíš takové malé lehké jídlo, které vás osvěží v parném létě.

Smažené lupínky z cuket
  • cukety,
  • koření (např. grilovací, gyros...),
  • sůl,
  • přílohu (brambory, chleba).
Rozpalte olej a na něm z obou stran při vysoké teplotě rychle opékejte okořeněné co nejtenší plátky cuket. Jsou velice chutné a aby byly aspoň trochu zdravé, osušte je následně v ubrousku. Je vhodné mít přílohu, jinak je to celkem těžké jídlo. 

P. S.: Stejným způsobem můžete udělat i chutný lilek, akorát jej předtím osolte a nechte pustit šťávu, kterou setřete ubrouskem. Pak jej můžete osmažit.

Žádné komentáře: