Malé zelené cukety mám ráda. Dají se upravovat hned na několik způsobů a vždycky jsou chutné.
Teď jsem si ji například udělala na způsob selské omelety:
- cuketu,
- uvařené brambory,
- tři vajíčka,
- špek,
- česnek,
- koření (např. provensálské)
Na pánvi osmažte špek, až bude téměř vypečený, přidejte k němu česnek a zlehka ho osmažte. Vyndejte ho na talíř a přisypte brambory a cuketu nakrájenou na nudličky. Chvíli smažte, následně okořeňte, ještě nechte minutku smažit a pak přisypte česnek a zalijte vajíčky.
P. S.: Olej ani sůl nejsou zmíněny, protože nebyly použity. Špek je slaný i mastný dost.
Kolokythaki vrasta salata (= salát z vařených cuket, řecky) Nejběžnější řecká úprava:
P. S.: Jedná se o oblíbený způsob přípravy Emmy Tennant uvedený v knize Dům na Korfu. Poživatelné to je, za zkoušku to stojí, ale návštěvě bych to možná raději nenabízela. Je to spíš takové malé lehké jídlo, které vás osvěží v parném létě.
Smažené lupínky z cuket
P. S.: Stejným způsobem můžete udělat i chutný lilek, akorát jej předtím osolte a nechte pustit šťávu, kterou setřete ubrouskem. Pak jej můžete osmažit.
Kolokythaki vrasta salata (= salát z vařených cuket, řecky) Nejběžnější řecká úprava:
- cuketu,
- citron,
- olivový olej,
- sůl.
P. S.: Jedná se o oblíbený způsob přípravy Emmy Tennant uvedený v knize Dům na Korfu. Poživatelné to je, za zkoušku to stojí, ale návštěvě bych to možná raději nenabízela. Je to spíš takové malé lehké jídlo, které vás osvěží v parném létě.
Smažené lupínky z cuket
- cukety,
- koření (např. grilovací, gyros...),
- sůl,
- přílohu (brambory, chleba).
P. S.: Stejným způsobem můžete udělat i chutný lilek, akorát jej předtím osolte a nechte pustit šťávu, kterou setřete ubrouskem. Pak jej můžete osmažit.
Žádné komentáře:
Okomentovat