pondělí 5. května 2014

Bábovka 2x jinak

Tvarohová bábovka
Potřebujete:
  • 250 g měkkého tvarohu,
  • 0,5 hrnku cukru,
  • 2 vejce,
  • 10 lžic oleje (100 g tuku),
  • špetku soli,
  • trošku rumu,
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • skořici.
Rozpalte troubu na 180°C. Než se ohřeje, umíchejte v míse dohladka tvaroh, cukr, vejce, tuk, špetku soli, rum. Zvlášť smíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto má být husté, ale přitom tekuté. Nyní můžete přidat sušené ovoce, např. rozinky nebo brusinky. Nebo ho rozdělit na poloviny a do jedné vmíchat skořici (12 lžíce) nebo kakao.

Formu vymažte a vysypte hrubou moukou. Nalijte těsto a dejte na tři čtvrtě hodiny péct. Pak zkontrolujte špejlí a případně dopečte.

Pozn.: Pro příště bych ráda zkusila přimíchat oříšky, strouhanou čokoládu, kokos atp. Možná i nějaké zajímavé koření, třeba trošku pepře, nebo tu svou speciální směs pro lepší trávení od MUDr. Freje. A taky bych ráda zkusila bábovku s mrkví nebo cuketou.

Inspirace:

Bábovka s vaječným likérem
Potřebujete:
  • 250 g krystalového cukru,
  • 5 vajec,
  • 250 ml oleje,
  • 250 ml vaječného koňaku,
  • 130 g hladké mouky,
  • 125 g polohrubé mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • balíček pistácií - zřejmě by jich to chtělo více, protože to není ani zelené, ani tam nejsou skoro vůbec cítit. Nebo namlet více nahrubo.
  • 3 pudinky,
  • 2 vanilkové cukry.
Rozehřejte troubu na 175°C. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou.
 

Vejce ušlehejte spolu s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidávejte olej a likér.
 

Vedle v míse smíchejte obě mouky s nasekanýma pistáciemi, práškem do pečiva a všemi pudinky. Přisypte k tekuté směsi a vyšlehejte hladké těsto.
 

Pečte 45 minut až hodinu.

Pozn.: Moje naprosto najemno nasekané pistácie se v bábovce opravdu ztrácejí. Je sice příjemně vlhká a chutná, dokonce i tak akorát slaďoučká, ale s tím loupáním jsem si dala zbytečnou práci.


Inspirace:
http://www.apetitonline.cz/recepty/7979-pistaciova-babovka-z-vajecneho-konaku.html

Žádné komentáře: