středa 11. března 2015

Pořádně vypečený maso

Potřebujete:
  • 1 kg vepřové plece,
  • 1 kg vepřového bůčku s kostí,
  • spoustu cibule (např. 4 ks),
  • sůl,
  • kmín,
  • vodu,
  • pekáček s pokličkou.
Vepřovou plec nakrájejte na kostičky nebo na plátky, to podle toho, jestli jídlo plánujete jíst spíše teplé (plátky) nebo studené (ve sklenicích) někde na cestách na výletech. Podle mě je to lepší než chleba se salámem, takový víc jídlo (opravdovější) a míň fast food.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na velké kostičky – stejně se rozvaří, takže si s tím zbytečně nemusíte hrát. Vložte ji do pekáčku, přisypte pokrájenou vepřovou plec a promíchejte. Pořádně osolte. Na vrch naklaďte vepřový bůček s kostí. Notně posypte kmínem a podlijte vodou, aby byla asi centimetr v pekáčku. Žádný další tuk nepotřebujete, vypeče se ho dost.

Nejprve pečte na 200°C asi dvacet minut. Počkejte, až se voda skoro vypeče a nechte chvíli péct na tuku. Pak postupně dolévejte vždy tak, aby byl přibližně centimetr vody na dně, aby se vám udělal takový sos, ale přitom aby se maso peklo a nevařilo. V případě, že máte vody moc, naopak ji odlijte do nějakého kastrůlku a využijte později v průběhu pečení. Co půl hodiny maso obracejte, aby se peklo rovnoměrně a po hodině sejměte pokličku a nechte druhou hodinu péct bez ní.

Jezte teplé s bramborem či jinou přílohou, nebo studené s chlebem.

Žádné komentáře: