středa 14. října 2015

Hruškový koláč s mascarpone

Těsto:
  • 160 g másla,
  • 300 g hladké mouky,
  • 6 lžic cukru krystal,
  • 3–4 lžíce vody (nemusí být).
Náplň:
  • 250 g mascarpone,
  • 230 g cukru krystal (v komentářích jsem četla, že stačí 100 nebo dokonce jen 50 g cukru),
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 3–4 hrušky,
  • mletou skořici.
V míse vařečkou smíchejte suroviny na těsto a pak se do nich pusťte rukama, ať se vám máslo pěkně rozehřeje. Když budete šikovní a budete mít dost teplé ruce, můžete se vyhnout přidávání vody, což prý zbytečně ředí těsto. Až z těsta uplácáte hezkou hladkou kouli, zabalte ho do igelitové fólie a vložte do lednice, aby ztuhlo.

V robotu ušlehejte mascarpone, cukr a celá vejce. Přidejte hladkou mouku a míchejte delší dobu.

Hrušky omyjte, oloupejte, rozkrojte na polovinu a zbavte jádřince. Pomocí nože na nich můžete vytvořit ozdobné zářezy např. do V, jak je vidět na fotografii. Hrušky můžete pokapat citronovou šťávou, ale mně nehnědly.

Formu vymažte máslem a těsto do ní vyrovnejte. Pokud příliš ztuhlo, můžete ho nastrouhat. Propíchejte ho vidličkou a pečte asi 20 minut při 160°C.

Na zapečené těsto nalijte náplň a poklaďte hruškami tak, aby špičkou směřovaly do středu koláče. Posypte skořicí a trochou krupicového cukru, příp. můžete plátky mandlí, a dejte péct na 45 minut opět na 160°C.

P. S.1: Recept převzat a lehce upraven z https://kuchynelidlu.cz/product/hruskovy-kolac-s-mascarpone. Inspirovala mě Veber, která ho pekla kolem 19. října 2014. Článek zde: http://veber.mablog.eu/?p=931893.
P. S.2: Dala jsem cukru podle návodu a koláč byl fajn, přeslazený mi nepřipadal, jen děsně nezdravý, takže nevím.

P. S.3: Udělala jsem těsto z tvarohového koláče (180 g hladké mouky + 30 g cukru + 100 g másla – část jsem nahradila kokosovým olejem a vůbec to nebylo poznat) + (1 žloutek a 2 lžičky vody) = na 30 minut do chladu a pak 5–10 minut zapéct. Do náplně jsem dala jen 50 g cukru a bylo to dost. Lepší jsou menší hrušky, velké se mi nechtěly vejít do formy.

Žádné komentáře: