sobota 14. listopadu 2015

Buřtguláš

Potřebujete:
  • cibule (1 cibuli na osobu): na osmažení do guláše  a na posypání,
  • trochu oleje (příp. sádla na smažení cibulky),
  • brambory (cca 3 brambory na jednu osobu),
  • trochu vody,
  • koření: sladká a pálivá paprika (hodně), můžete přidat i trochu mletého pepře a majoránky,
  • uzenina (klobása, bůček, uzené maso... co máme) podle chuti, obvykle třetina hmotnosti brambor.
Cibuli nakrájejte na kostičky a ve velkém hrnci usmažte na oleji do sklovata. Pokud použiteje sádlo, bude voňavější. 

Můžete přisypat papriku a lehce osmažit (v originále ji dáváme později, čímž eliminujeme šanci, že se nám ji podaří připálit).

Brambory nakrájejte na kostky, přisypte k cibulce a zalijte vodou, aby většina brambor byla ponořená. Připypte sladkou a pálivou papriku (koření). Nešetřete, ať máte jídlo voňavé a barevné. Můžete přidat trochu mlétého pepře a majoránky.

Uzeninu (klobásu) nakrájejte na kostičky, můžete lehce osmažit na pánvičce s trochou oleje a pepře. Přidejte těsně před tím, že budete jídlo podávat, pokud použijete neosmaženou uzeninu, vsypte ji dříve.

Vařte, dokud brambory nejsou měkké a zvenku mazlavé (chlupaté ;-)), případně vyvařte zbývající vodu.

Můžete posypat na půlměsíčky nakrájenou čerstvou cibulkou.

Žádné komentáře: