středa 4. listopadu 2015

Hrušková povidla

Chutná geniálně například se sušenkami a mascarpone. Můžete vyzkoušet i s bílým jogurtem jako lehčí svačinku.

Potřebujete (na 5 skleniček)... trvá dlouho, ale téměř bez práce (míchání skoro nebylo třeba)
  • 20 hrušek (asi 1,5 kila po odšťopkování a zbavení jádřinců),
  • 2 hrnky třtinového cukru,
  • 1 hrnek medu,
  • 1 hrnek hruškového džusu (dala jsem vodu),
  • 2 lžičky mleté skořice,
  • 1 lžičky čerstvě nadrceného mletého hřebíčku,
  • špetku muškátového květu,
  • čisté sklenice na povidla, asi 5 ks těch malých od jogurtů.
Rozehřejte troubu na 150°C. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky asi 1x1 cm. Ne jen kvůli úhlednosti, ale i rozvařování a následnému plnění do sklenic. Dejte je do kastrolu (nejlépe se silným dnem, aby se nepřipékaly), přidejte ostatní ingredience, zakryjte pokličkou a pomalu pečte za občasného míchání 60 minut.

Kastrol vyndejte z trouby, sundejte pokličku a vařte na mírném ohni do zhoustnutí, asi půl hodiny. Horkými povidly plňte sklenice. Zavíčkujte, počkejte 10 vteřin a otočte dnem vzhůru.

Pozn.: Povidla jsou výrazně kořeněná a já je nemám dostatečně ztuhlá, protože jsem tam dala asi trochu míň cukru a medu a víc vody z obavy, že se mi připálí. Hrušky se vůbec nechtěly rozvářet, takže jsme je nakonec trošku rozšťouchaly jako bychom dělali bramborovou kaši. Chutná to dobře,  i když je to spíš marmeláda než povidla. Rozhodně je to obohacení naší spíže, které se hodí jen tak na chleba s máslem nebo do nějakých šátečků.

Recept jsem našla v časopisu Vlasta 750 rad a triků našich babiček, magazín 1/2015, speciál, nejprodávanější hit letošního roku, již třetí dotisk. A mírně upravila.

Žádné komentáře: