neděle 8. listopadu 2015

Zapečená dýně na sladko

S návodem mě seznámila paní v Dýňovém světě na Vysočině, psala jsem o něm zde. Řekla bych, že se nejedná vysloveně o zdravé jídlo, ale mlsání ano. Oproti bonbónům a kdovíčemu v kdovíčem... Navíc je to jednoduché, relativně rychlé (srovenejte s pečením čehokoli) a skutečně chutné.

Potřebujete
  • dýni pro každou osobu, např. Acorn (třeba druh Table Ace, ale i jakýkoliv jiný) nebomalou bílou Baby Boo,
  • třtinový cukr (má lepší chuť než obyčejný, ale můžete použít klidně i ten),
  • kousek másla,
  • lžička medu do každé dýně,
  • troška mleté skořice,
  • alobal.
Dýni rozříznětě na poloviny vodorovným řezem, nebo odřízněte vršek tak, abyste mohli vnitřek relativně pohodlně vydlabat – odstraňujete pouze jádřinec. I kdyby byla dýně tvrdá jako kámen, nic se neděje. (My ji měli doma téměř měsíc při pokojové teplotě a po upečení byla v pohodě jedlá a měkká.) Šlupku neokrajujte.

Na plech dejte z alobalu vytvořené mističky a do nich umístěte dýně, cílem je, aby vám nic nevytékalo na plech.

Do vydlabané dýně nasypte třtinový cukr, trochu skořice, kousek másla. Můžete přidat lžičku medu.

Plech vložte do trouby a pečte na 150°C asi 30 minut. Je třeba hlídat, až začne vonět... nepřipaluje se, ale opatrnosti není nazbyt, byla by to škoda.

Vybírejte lžičkou.

V Dýňovým světě jsme si koupili pro tyto účely dvě malé dýničky Baby Boo. Podotýkám, že jídlo je relativně syté, takže to s velikostí dýně zbytečně nepřehánějte. Chuťově připomíná např. perník (příště bych mohla vyzkoušet s perníkovým kořením!!!), sladké brambory... takže se jedná o jemnou, mírně naslálou chuť, kterou je dobré něčím zvýraznit. Myslím, že by se hodily i nasekané oříšky. Taky bych chtěla vyzkoušet, jaké to bude se šlehačkou.
Zdroj zde: http://www.dynovysvet.cz/products/sladky-zapeceny-acorn-recept-z-texasu/

Žádné komentáře: