pondělí 8. dubna 2019

Deník mého limoncella

Út 2. 4. 2019 Příprava a trocha matematiky
Táta mě upozornil, že mi ve špajzu plesniví citrony. A fakt, jeden už to měl za sebou. Chudák. Škoda. Už od čtvrtka jsem se přemlouvala, že se pustím do výroby limoncella. O víkendu to moc nešlo, protože jsme uklízeli, ale na včerejšek už žádnou výmluvu nemám. 

Tak jsem si rychle vyhledala recepty, napsala článek Limoncello (varianta 3 a 4), večer vzala vodku Božkov, nalila ji do větší láhve pro tyto případy uschované a oškrábala do ní žlutou část kůry ze tří citronů a jednoho minicitronku. 

Zároveň jsem se rozhodla, že nebudu dělat hrdinu a směsovou úlohu si vygooglím. Tohle mi nikdy nešlo! Máte mít 3 dl 80 % alkoholu a 4 dl vody. Kolik máte ale přidat vody do půllitru vodky, která má asi 37 %?

Ruce mi krásně voní od citronů.


Po urputném boji jsem nakonec zjistila, že vlastně vodu přidávat nemám, resp. 0,395833 dl. Postup:

3 dl * 80 % + 4 dl * 0 % = 7 dl * x %
34,3 % = x (tolik procent má originální, resp. popisované limoncello)

5 dl * 37 % + x * 0 % = (5+x) * 34,3 %

185 = (5+x) * 34,3 %     /34,3
5,395833333 = 5 + x
0,395833333 dl = x

Kdybych dělala z litru vodky, měla bych tedy přidat 0,79 dl vody.


P. S.: Mám biocitrony z Kauflandu, odrůda Primafiori, kalibr 48–67 mm, země původu Španělsko.


St 3. 4. 2019 Doladění
Prostou trojčlenkou jsem došla k závěru, že na půl litru vodky (správně alkoholově procentní směsi) potřebuji 285 g cukru. Přidala jsem cukr (do láhve se vešel jen tak tak) a udělala fotku – už teď, za jediný den, je to překvapivě žluté. 

Počítám-li 14 dní, přecedit bych to měla 14. 4.

Vodu jsem tam zatím nedala, o ten panák snad ani nejde, i když dle Ridiho má mít 28 až 32 %, a já počítám s 34,3 %, tak to možná ještě předělám... Takže vody mám přidat 0,78 dl až 1,6 dl – logicky s vyšším množstvím přidané vody klesá množství procent alkoholu ve směsi. (Jak jsem spokojená, že jsem si připomněla, jak se to počítá!)

K obědu jsme si načali limoncello koupené na Elbě ze sorrentských citronů. Viz můj článek zde. Jak je možné, že ho mám ještě pořád doma?! Ráda bych porovnala s tím mým.

Pá 5. 4. 2019
Občas zatřepu láhví. Skoro všechen cukr už se rozpustil. Jen sem tam ve zlaté tekutině plavou třpytící se krystalky. Těším se, až ochutnám.

Žádné komentáře: