úterý 2. dubna 2019

Limoncello (varianta 3 a 4)

Jedná se o ovocný likér pocházející z oblasti Kampánie. Vyrábí se z citronové kůry, lihu a cukru. Na pravé limoncello se používá místní odrůda citronů zvaná limone di Sorrento. Tyto citrony jsou velké (větší než dlaň) a bez pecek.

Likér má jasně žlutou barvu a vysokou viskozitu. Obsah alkoholu by se měl pohybovat mezi 28 až 32 procenty. 

Obvykle se podává vychlazený. Může se pít jako aperitiv, digestiv, přidávat do míchaných nápojů (např. s ledovým espressem a smetanou), moučníků, nebo prý i k těstovinám s mořskými plody (přiznám se, že si to neumím představit a děsně mě to láká vyzkoušet).

Můžete si ho koupit, nebo udělat. Návod jsem popsala zde v článku Limoncello 2. varianta. Trochu zklamáním pro mě bylo, že například v Apetitu, kterého si jinak vážím, používají i citronovou šťávu, takový recept můžete u mě najít zde. Pokud se dobře pamatuji, nebylo to ovšem ono.

Na domácí Limoncello je potřeba kůra z citronů, z které odstraníme hořkou bílou slupku. Kůru vložíme do karafy, přidáme cukr a alkohol a zalijeme 4 dl vody. Dobře promícháme, vršek nádoby zakryjeme alobalem a necháme 15 dní odležet v chladu a ve tmě, občas promícháme.

Tentokrát jsem se rozhodla vyzkoušet jinačí varinatu:
  • 6–7 velkých bio citronů
  • 1 litr čistého 80% alkoholu nebo vodky
  • 5 hrnků (1250 ml) vody
  • 3 hrnky (700 g) cukru
Z citronů okrájíte žlutou část kůry. Ponoříte ji do alkoholu a cukrového sirupu a necháte několik dní louhovat. Za deset dní až měsíc slijete. 

Problém je, že používám máloalkoholickou vodku.

Autor uvádí, že recept pochází ze skvělého: http://theitaliandishblog.com

Další varianta je od Emanuela Ridi:
  • 500 g bio citronů
  • 3 dl 80% alkoholu
  • 400 g cukru
  • 4 dl vody
Stejně jako předtím použijete pouze žlutou část kůry, vložíte do karafy přidáte cukr a alkohol a zalijete 4 dl vody. 

Dobře promícháte, vršek nádoby zakryjete alobalem proti breberkám a necháte 15 dní odležet v chladu a ve tmě, občas promícháte.

Po uplynulé době přefiltrujeme tekutinu do jiné nádoby a necháme ještě týden odpočinout.

Zdroje:
https://www.winemarket.cz/osvezujici-liker-limoncello-z-bio-citronu
https://cs.wikipedia.org/wiki/Limoncello
http://angelikavari.blogspot.com/2015/07/limoncello-2-varianta.html
http://angelikavari.blogspot.com/2015/04/limoncello.html
https://www.apetitonline.cz/recepty/303-limoncello.html
https://milanobrno.cz/detail/cz/limoncello-si-muzete-vyrobit-i-doma-je-to-tak-jednoduche
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Domaci-Limoncello
https://www.apetitonline.cz/apetit-tv/reportaze/apetit-reportaz-jak-se-vyrabi-liker-limoncello

Žádné komentáře: