pondělí 8. května 2023

Salát z růžičkové kapusty

Pondělní večeře si žádá něco trochu úchylného na začátek týdne. ;-)

Potřebujete:

  • růžičkovou kapustu
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce láku z nakládaných citronů
  • špetka pepře
Růžičkovou kapustu upravuji podle návodu od Florentýny na blanšírování zeleniny. Tuhle úpravu miluji i na fazolových luscích, kterých jsme měli minulý rok ohromnou spoustu a baštili je skoro pořád. Takže prostě a jednoduše dát hodně vody vařit a pořádně ji osolíte, pak do ni na tři až pět minut nasypete očištěnou kapustu – připomínám, že čištění obvykle zabírá nejvíc času – a pak ji rychle sítkem vylovíte a nasypete do připravené mísy s ledovou vodou, nebo ideálně ledem. Odtud ji pak vylovíte a můžete ji dát ještě na utěrku, aby trochu oschla.

Mezitím smíchejte v misce všechny ostatní suroviny a samozřejmě ochutnejte. Záměrně tam chybí sůl, protože kapustičky bývají dost často slané už díky tomu vaření v přesolené vodě. Já ji pak dávám kozám, neboť ji milují a trošku soli můžou. Navíc citrony, které mám naložené v soli, to také celé dost osolí, zejména když používáte ten lák.

A pochvala tohoto receptu na závěr? Manžel se divil, proč dělám takové recepty až teď, když už máme skoro po kapustičkách. Asi proto, že s kapustičkami jsem toho moc nenašla a tohle je můj vlastní výtvor v rámci snahy spotřebovat naložené citrony, abych mohla naložit nové. Ale o tom zase příště.

P. S.: Tahle zálivka se dá samozřejmě použít i do jiných salátů. Zkoušeli jsme ještě do ředkvičkového, ale už to nemělo takové grády.

Žádné komentáře: