pondělí 14. dubna 2014

Mleté koření

Dříve, než si koupíte mleté koření, zamyslete se nad tím, jestli se nedá koupit jako celé. Namlít si ho můžete těsně před přípravou, takže pak vám pak bude krásně vonět a nebude vyčichlé. Namlít si pepř není nic těžkého. Můžete použít zakoupený mlýnek a některé se rovnou v mlýncích prodávají. Jen pozor na ty jednorázové plastové. (Nechcete si okořenit jídlo i plastem, že?)

Kamarád kuchař je však zásadně proti mlýnkům a doporučuje vždy raději používat hmoždíř. A to buď těžký kamenný, který vám nebude při práci utíkat, nebo kovový. Doufám, že se nepletu. Takže můj maličký dřevěný/bambusový (nebo jaký) rozhodně vhodný není. 

Tip: Když chcete v hmoždíři rozstlouct jen trošku koření, můžete k němu přidat buď sůl (u slaných pokrmů) nebo cukr. Půjde to o trochu lépe. Nevím, kde jsem to vyčetla, ale při drcení římského kmínu na baba ganoush se mi to vyplatilo. Jinak mi totiž z hmoždíře vyskakoval jako živej.

Žádné komentáře: