Na těsto potřebujete
- 180 g hladké mouky (můžete nakombinovat s celozrnnou nebo žitnou),
- 30 g cukru,
- 100 g Héry (nebo másla, to používám radši),
- 1 žloutek,
- lžička citrónové šťávy,
- lžička vody.
Suroviny na náplň:
- 2 vejce,
- vanilkový cukr,
- lžíce rozinek či brusinek,
- 500 g tučného tvarohu,
- 2 dcl mléka,
- 150 g cukru,
- 1 vanilkový pudink.
Smícháme mouku s cukrem a tukem. Pak přidáme další přísady a vytvoříme těsto. Dáme ho do chladu na 30 minut a zapečeme ve středně vyhřáté troubě cca 5 až 10 minut.
Ušleháme bílky (včetně toho zbývajícího z těsta), přendáme je někam na talíř nebo do misky a umícháme všechny ostatní suroviny kromě rozinek, ty přisypneme nakonec. Načasujeme si to tak, abychom do náplně jenom rychle lehce ručně vmíchli bílky a hned to nalili na těsto a dali do trouby.
Aby byl dort méně zdravý, můžete na něj dát šlehačku. ;-)
Tenhle recept mám ráda, protože je snadný, a celkem rychlý. Obvykle se povede a umaže se minimum nádobí. Má jen jediný nedostatek - děsně rychle se sní.
Tip: Minule jsme zkusili dát na dort ještě před zapečením mražené lesní ovoce (místo rozinek) a ukázalo se, že to je docela fajn. Možná by bylo lepší, dát ho tam až těsně před koncem pečení, že by pak více leželo navrchu a nepropadalo se dovnitř do náplně.
P. S.: V Apetitu červen 2013 jsem našla velice podobný recept s tím, že je to "Německý tvarohový koláč s rozinkami".
Tip: Minule jsme zkusili dát na dort ještě před zapečením mražené lesní ovoce (místo rozinek) a ukázalo se, že to je docela fajn. Možná by bylo lepší, dát ho tam až těsně před koncem pečení, že by pak více leželo navrchu a nepropadalo se dovnitř do náplně.
P. S.: V Apetitu červen 2013 jsem našla velice podobný recept s tím, že je to "Německý tvarohový koláč s rozinkami".
Žádné komentáře:
Okomentovat