středa 8. října 2014

Dátá masala (Yogi čaj)

Vhodným nápojem pro zimní období je právě dáta masala. Spolu s hledáním receptů jsem se začala pídit po tom, jaký je rozdíl mezi Yogi čajem a Dátou masalou. Teď už můžu říci, že dosud neúspěšně. Někdo totiž zaměňuje pojmy „Dátá masála“, „Masala chai“ (anglicky spice tea), „yogi tea“ či „jogi čaj“, „chai másala“. Rozhodla jsem se používat název v titulku článku.

Dátá masála je indická směs koření, používaná k dochucení černého čaje. Ludvík Kundera v knize Piju čaj (str. 129) uvádí, že yoga-tea je jenom z koření – bez čaje! A to ze skořice, zázvoru, černého pepře, hřebíčku a kardamomu. Koření se lehce povaří – i dvacet minut a pít se má s mlékem. Nápoj, který vás naučím připravovat já, obsahuje koření, čaj a mléko. Pokud vás tato kombinace děsí, zkuste ji někde v čajovně a uvidíte, že vám velmi pravděpodobně zachutná.

Často se využívá černý čaj Assam (indický). Mléko a vodu mísí různí autoři v různém poměru od 1 : 4 až k 1 : 1 a v různém čase přípravy. Koření Dátá masála má v různých zdrojích různé složení. Dle Wikipedie obsahuje bílý pepř, hřebíček, kardamom, skořici, zázvor a koriandr. Varianty jsou s fenyklem či pomerančovou kůrou. Jinde uvádí navíc muškátový oříšek, badyán, čerstvý zázvor a citronovou trávu. Setkat se můžete i s použitím máty, šafránu, lékořice nebo mandlí. Nejlepší je samozřejmě namíchat si předem směs celého koření a nadrtit si ho vždy těsně před přípravou nápoje.

Tento čaj prý vyrovnává tělesnou teplotu, mobilizuje dýchací cesty, stabilizuje krevní tlak a je vhodný při kašli. Pokud chcete sladit medem, dala bych ho raději až na konec, aby se vám z něj zbytečně vařením neztrácely dobré látky. Osobně se mi po jeho pití vždy krásně prohřeje celé tělo – to zřejmě vyvolává především zázvor.

A kde se vzal? V diskusi na E-čajovna jsem se dozvěděla, že v roce 1969 připravoval v Americe Yogi Bhajan, původem z Indie, po každé lekci jógy svým studentům tento nápoj. Proto se mu prý začalo říkat Yogi Tea čili Yogův čaj. V roce 1984 si založil firmu Yogi Tea Company. O čtyři roky později se začal specializovat na výrobu bylinných směsí prospěšných pro zdraví.

Potřebujete – různé recepty uvádí různá množství:
  • vodu,
  • mléko,
  • cukr (bílý či třtinový) nebo med,
  • sypaný černý čaj (někde užívají i pytlíkový) – obvykle Assam,
  • směs koření s názvem Yogi Masala, Dáta Masala, Jogi Tea apod.
Nebo si koření můžete namíchat sami – tady jsou různé směsi:
Směs koření A (Angelika): základ vyladím časem podle těch ostatních a uvedu množství! + vanilka,
Směs koření B: skořice, zázvor, hřebíček, semínka kardamonu, bílý pepř, koriandr, muškátový oříšek, pomerančová kůra. (Wikipedie)
Směs C: zázvor, skořice, hřebíček, bílý pepř, kardamon. V Indii je složení různé podle místa, počasí a zvyklostí. V zimě se dává třeba jenom zázvor s citrónovou trávou, v létě pouze kardamon.
Směs D: Malá špetka koriandru, špetka zázvoru, trocha bílého pepře, špetka skořice, pár hřebíčků – všechno smíchejte.
Směs E: drcený zázvor, citronová kůru, drcený hřebíček, kardamom, drcená skořice.
Směs F: 1 kus celé skořice, 4 ks zeleného kardamomu, 2 ks hřebíčku, 9 kuliček pepře. 

Postup přípravy čaje v různých variantách podle odlišných zdrojů:
A. Tenhle postup používám já. Potřebujete: 1 litr vody, 0,5 litru mléka, 3 čajové lžičky černého čaje, 3 čajové lžičky koření Dátá masála, cukr. Do studené vody vložte Dátu masálu a přiveďte k varu. Přidejte silný černý čaj a asi minutu vařte. Vlijte mléko a podruhé přiveďte k varu. A vsypte dostatečné množství cukru (podle chuti – změřte a příště budete vědět). Žádný strach dosladíte medem. Přeceďte a vychutnávejte.
B. Potřebujete: 0,5 litru vody, 0,5 litru mléka (nejlépe kozího), 1,5 čajové lžičky černého čaje, 2 čajové lžičky koření Dátá masála, třtinový cukr. Do vroucí vody vložte Dátu masálu, černý čaj a cukr. Vařte jednu minutu. Přidejte mléko a znovu nechte vzkypět. Přeceďte a podávejte teplý. Můžete dosladit cukrem. (Wikipedie)
C. Potřebujete: 1 litr vody, 2,5 dl mléka, 8 lžiček cukru, 4 lžičky černého čaje, směs koření F. Návod z Recepty.cz: Smíchejte mléko s vodou a nechte přejít varem. Přidejte cukr a koření, přikryjte pokličkou a nechte louhovat alespoň 10 minut. Vsypte čaj a vařte na mírném ohni pět minut.
D. Potřebujete: 2 litry vody, 250 g smetany (12 %), sáček černého čaje, panáka (0,01–0,02 litru) koření Dátá masála (směs B), 15 lžiček třtinového cukru. Všechno dejte do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud se část smetany na povrchu nesrazí (asi 10–20 minut), potom ji vyhoďte. Nápoj několikrát přeceďte. Nápoj podávejte teplý, nebo úplně studený. (Wikipedie)
E. Potřebujete: 0,5 litru mléka, 2 lžičky černého čaje, půl lžičky koření Dátá masála (směs B), Do mléka 2 lžičky černého čaje a přiveďte k varu. Přidejte koření a znovu přiveďte k varu. Nadzdvihněte z plotýnky a krouživými pohyby promíchejte. Potřetí přiveďte k varu. Přelijte přes husté sítko a oslaďte medem.
F. Jednoduchá varianta: Zvlášť si udělejte černý čaj a zvlášť v mléce zahřívejte koření – těsně pod bodem varu. Oba nápoje smíchejte, samozřejmě mléko až po přecedění.
G. Potřebujete: 1 litr vody, 0,5 litru mléka (nejlépe kozího), 1,5 čajové lžičky černého čaje, 2 čajové lžičky koření Dátá masála, cukr. Do studené vody vložte koření a dejte vařit asi na deset minut. Čím déle, tím je to pochopitelně ostřejší. Přidejte černý čaj a pěti minutách vsypte cukr. Po dalších pěti minutách přilijte mléko a opět přiveďte k varu. Nechte vařit jen chvilku, pak odstavte, sceďte a mlsejte.
H. Potřebujete: 3,5 dl vody, 1,5 dl mléka, 2 čajové lžičky černého čaje, 2 čajové lžičky koření směs D, cukr nebo med. Směs koření smíchejte s černým čajem a nasypte do vroucí vody. Tři minuty vařte a pak přidejte 1,5 dl mléka. Přeceďte a oslaďte medem.
I. Potřebujete: 0,5 l vody, trochu mléka, 2 čajové lžičky černého čaje, polévková lžíce koření Dáta masala, lžíce cukru. Do půl litru vroucí vody vsypte polévkovou lžíci koření a vařte 15 minut. Doplňte mlékem na původní hladinu – poznáte podle čáry na hrnci. Přidejte lžíci cukru a černý čaj a vařte ještě čtyři minuty.
J. Potřebujete: 0,5 l vody, 3 dl mléka, 2 čajové lžičky černého čaje, půl lžičky koření Dáta masala, lžíce cukru. Koření vařte ve vodě cca 10 minut. Poté přilijte 3 dl mléka a přiveďte k varu. Přidejte černý čaj a vařte ještě dvě minuty. Sceďte a vydatně oslaďte medem.
K. Potřebujete: 0,5 l vody, kondenzované mléko, 2 čajové lžičky černého čaje (assamu), 3 lžičky koření Dáta masala, lžíce cukru. Ve vodě vařte 15 minut koření, přidejte černý čaj a vařte další 4 minuty. Přidejte kondenzované mléko a přiveďte k varu. Dáta masala bude díky kondenzovanému mléku hutnější. Oslaďte medem.
L. Potřebujete: 0,6 l vody, 3 dl plnotučného mléka, 3 sáčky černého čaje, 1 lžíce koření Dáta masala, 3 lžíce přírodního cukru. Do vody vložte čajové sáčky a přírodní cukr a koření. Vše na mírném ohni povařte 6 minut. Potom přilijte mléko a znovu přiveďte k varu – třikrát a vždy jen krátce.
M. Potřebujete: 0,5 l vody, 2,5 dl plnotučného mléka, 7 g černého čaje, 5 g koření Dáta masala, cukr. Koření vařte 10 minut ve vodě. Přidejte černý čaj a vařte dvě minuty. Přilijte mléko a vařte do vzkypění. Slijte přes sítko, oslaďte a pijte.
O. Potřebujete: 0,5 l vody, 2,5 dl mléka, lžička černého nebo zeleného čaje, lžička koření Dáta masala, cukr. Celé koření povařte půl hodiny ve vodě s mlékem. Přidejte černý čaj a vařte dvě minuty. Přilijte mléko a vařte do vzkypění. Slijte přes sítko, oslaďte a pijte.

Pozn.1: Zakoupené koření Yogi tea apod. je na čaj, Garam Masala nebo Tandoori Masala či jiné podobné slouží k přípravě jídla, tento čaj z něj nezískáte!
Pozn.2: Použít můžete i jiný černý čaj než assam. Dobré zkušenosti jsou údajně s pu-erhem i shu-puerhem. Bude lepší se vyhnout aromatizovaným typu Earl grey a typu darjeeling.

Zdroje:
http://www.recepty.cz/recept/jogi-masala-data-masala-yogi-tea-10747
http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1t%C3%A1_mas%C3%A1la
http://eldar.cz/kangaroo/kozarna/data.html
http://recepty.vareni.cz/masala/
http://www.e-cajovna.net/data-masala + diskuse
http://www.koreni.cz/recepty/chai-masala
https://www.udzoudyho.cz/caje-a-cajove-prislusenstvi/caje/caje-necaje/data-masala-50-g.html

Žádné komentáře: