středa 3. června 2015

Bulgur

Bulgur je vlastně předvařená nalámaná celozrnná tvrdá pšenice (může být i špalda). Vyrábí se tak, že se naklíčená pšenice vypere, uvaří, vysuší párou, podrtí na menší kousky a síty roztřídí podle velikosti zlomků na různě hrubé frakce. Bulgur má původ v Turecku, odkud se rozšířil na celý Blízký a Střední Východ, do severní Afriky či Indie. Nevýhodou bulguru je totéž, co platí pro pšenici – obsahuje lepek, a tak by se jej měli vyvarovat lidé s jeho nesnášenlivostí.

Výhodou naopak je lehká stravitelnost, nutriční bohatost a široké využití. Obsahuje vlákninu, vitamíny (A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen minimum tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny je prospěšný pro střevní peristaltiku. Jeden ze zdrojů tvrdí, že bulgur je chutnější než kuskus, výživnější než rýže a připravuje se rychleji než kroupy. Zajímalo by mě, proč by měl působit blahodárně na nervovou soustavu. Může sloužit jako příloha k masu, zeleninovým směsím, omáčkám, nebo ho lze přidávat do polévek, nádivek, salátů, rizot, karbanátků, knedlíčků či zapékaných pokrmů. Můžete z něj připravit bulgurito (jako rizoto).

Nabízí se tři způsoby přípravy:
  • nechat nabobtnat ve vodě: Vody dáváme nejméně dvojnásobné (až trojnásobné) množství jako máme bulguru. Necháme hodinu stát. Je to nejšetrnější způsob zachovávající minerály a vitamíny. Moje zkušenost: i po hodinovém máčení křupal jako ořechy a chutí připomínal syrovou rýži.
  • Zalít horkou vodou, přikrýt pokličkou a zabalit do utěrky. Za 30 minut by měl být hotov.
  • Vařit na mírném ohni po dobu 15 minut. Nebo vařit jen pět minut a pak takzvaně nechat dojít.
Do vody můžete přidat špetku soli, sypkého zeleninového bujónu nebo sójové omáčky. Pro lepší chuť ho můžete krátce povařit a pak ho v hluboké pánvi nechat nasát masový či zeleninový vývar.

Následně ho smícháte s dalšími surovinami. Nejznámější uplatnění bulguru je v libanonském salátu tabouleh, ale dá se využít také v řadě dalších jídel (pilaf, falafel, kibbeh).

Zdroje a další inspirace s recepty:
http://www.probio.cz/recepty/recepty-podle-surovin/recepty-z-bulguru/
http://www.vegmania.cz/vegpedie/bulgur
http://www.bulgur.cz/
http://www.varimezdrave.cz/bulgur-se-zeleninou/
http://www.bulgur.cz/priprava-bulguru
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bulgur
http://www.celiakieaja.cz/informace-a-clanky/kuskus-a-bulgur-nejsou-vhodne-pro-celiaky.html

Žádné komentáře: