úterý 16. června 2015

Nejoblíbenější a typická jídla a suroviny různých zemí

Když vám řeknu Spojené státy, Anglie, Čína, Japonsko... Jaká jídla vás napadnou?

Spojené státy – známá americká jídla často nejsou z Ameriky:

  • hranolky z Belgie, 
  • hamburgery a párky pravděpodobně z Německa, 
  • pizza z Itálie
  • cheeseburgery, 
  • cookies,
  • fast food.
Mexiko:
  • pozole (hustá kukuřičná polévka),
  • chilaquiles (opečené tortilly se salsou),
  • grilované kuře,
  • vepřové v kotlíku,
  • kuřecí quesadillas (pšeničná tortilla plněná masovou směsí),
  • avokádo, 
  • rajčata, 
  • česnek, 
  • fazole, 
  • chilli, 
  • tacos.
Thajsko:
  • Charakteristické pikantní, pálivé, sladké, ale i slané chutě smíchané v jedné misce.
Řecko:
  • olivy a olivový olej,
  • „balkánský“ sýr, 
  • barevné saláty 
  • gyros.
Indie:
  • Hodně koření, nepoznáte, jestli jíte maso, nebo zeleninu.
Japonsko:
  • suši,
  • jedovatá fugu ryba.
Španělsko:
  • patatas bravas (brambory v pikantní omáčce),
  • paella (variace rizota),
  • gaspacho (studená zeleninová polévka),
  • tortilly,
  • salát,
  • plody z moře, 
  • šafrán,
  • kmín, 
  • tapas,
  • churros,
  • gazpacho.
Francie:
  • hovězí vařené se zeleninou,
  • telecí ragú,
  • sendvič/bageta,
  • quiche (slaný koláč) se salátem,
  • hovězí ragú,
  • vína,
  • sýry,
  • šneci
  • makronky.
Čína:
  • pekingská kachna,
  • kuře ve sladkokyselé omáčce.
Itálie:
  • těstoviny,
  • pizza,
  • rizoto,
  • salát caprese (mozzarella a rajčata),
  • těstovinový salát,
  • smetanové dezerty, 
  • káva.
Slovensko:
  • halušky s brynzou,
  • bramborové strapačky se zelím,
  • bramborové placky,
  • pečená husa a lokše,
  • hovězí guláš.
Polsko:
  • boršč z červené řepy,
  • bigos (dušené zelí, bramborové knedlíky a maso),
  • vepřový řízek se zelím a brambory,
  • sekaná s rajskou a bramborem,
  • pirohy s masem.
Bulharsko:
  • studená tarator (polévka),
  • plněné zelné listy masem,
  • bob chorba (fazolová polévka s rajčaty),
  • banina (slaný balkánský koláč),
  • shkembe chorba (dršťková polévka).
Německo:
  • klobása,
  • eintopf,
  • pizza,
  • kuřecí řízek s rajskou a těstovinami,
  • ryba.
Portugalsko:
  • kuřecí piri piri,
  • grilované sardinky,
  • nasolené ryby,
  • grilované ryby,
  • paella.
Rumunsko:
  • mleté hovězí a skopové,
  • vepřové maso v zelných či vinných listech,
  • směs kapusty s mletým masem,
  • grilovaná makrela,
  • ciorba (polévka z otrub, brambor a klobásy).
Maroko:
  • masové koule v omáčce,
  • kebab,
  • dušené jehněčí v tajin (litinový hrnec),
  • kuskus s masem a zeleninou,
  • ryba na marocký způsob (pálivá).

http://zena.centrum.cz/volny-cas/clanek.phtml?id=804213

http://www.tyden.cz/rubriky/relax/apetit/ktera-zeme-ma-nejlepsi-jidlo-na-svete_257453.html#.VX_dh1LKMm4

Žádné komentáře: