úterý 23. června 2015

Piel de Sapo

Jedná se o španělský meloun (Cucumis melo), jehož název volně přeložený znamená „kůže ropuchy“. Možná ji připomíná jeho slupka. Můžete se setkat i s jinými názvem – Pinonet, camouflage melon atd. Cukrový meloun Piel de Sapo je jednou z variant medových melounů. Tvarem připomíná ragbyový míč.

Dužina melounu je bílá až světle žlutá podle stádia zralosti. „Dužina je kolem 4 cm silná a dutina v ní je vyplněna semínky uspořádanými do tří podélně uložených slizovitých váčků. Chuť a vůně melounu piel de sapo je podobná žlutému melounu. Je nasládlá a příjemně aromatická. Konzistence je ve vysoké zralosti připomíná zralé velmi šťavnaté nektarinky.“ Podle kalorických tabulek 11 % melounu tvoří sacharidy.

Chuťově mi trochu připomínal žlutý meloun, ale takový jako nedozrálý. Hodnotila bych ho jako ucházející, ale žlutému bych rozhodně dala přednost.

Zralý plod poznáte podle drobných žlutých skvrn na šlupce a seschlé stopky. Také by měl vonět. Melouny při zrání vystavené slunci mohou mít na povrchu hnědozelené nebo načernalé skvrny. Použít ho můžete do ovocných či zeleninových salátů, koktejlů, smoothies nebo koktejlů. Je vhodné jej doplnit nějakým voňavějším ovocem. Dá se použít do alkoholických koktejlů nebo sangrie. Vhodně doplňuje všechny druhy masa, ryb a mořských plodů. Z melounu Piel de Sapo lze připravit pyré, salsy a dipy ke grilovaným specialitám.

Největším producentem v Evropě je Španělsko, následují Holandsko a Francie. Z mimoevropských jsou to pak Brazílie, Kostarika a Izrael.

Další recenze:
https://foodissimo.wordpress.com/2011/06/24/melonova-sezona-piel-de-sapo/
http://www.bakker-cz.com/produkt/cukrovy-meloun-piel-de-sapo-/
http://www.kaloricketabulky.cz/meloun-piel-de-sapo/
http://www.titbit.cz/lahudkova-zelenina/podrobnosti/meloun-piel-de-sapo

Žádné komentáře: