pátek 27. února 2015

Citrónové muffiny s chia semínky

Potřebujete:
  • 2 vejce,
  • 1 jogurt,
  • 2 citróny,
  • vanilkový extrakt,
  • 4 lžíce medu,
  • 2 a ¼šálku hladkou mouku (pšeničnou, špaldovou…),
  • 1 prášek do pečiva,
  • jedlá soda,
  • ¼ šálku chia semínka,
  • sůl.
V jedné misce smíchejte dvě vejce, jeden šálek jogurtu, šťávu ze dvou citrónů, dvě kávové lžičky vanilkového extraktu a čtyři lžíce medu. 

V druhé misce smíchejte 2 a čtvrt šálku hladké pšeničné mouky, 1 prášek do pečiva, půl lžičky jedlé sody, čtvrt šálku chia semínek a čtvrt lžičky soli. Důležité je nepřemíchat směs z obou misek.

Předehřejte troubu na 180 stupňů, ve větší míse spojte obě těsta dohromady a přidejte šálek ostružin nebo borůvek. Naplňte muffiny do formy do třetiny objemu a pečte asi 20 minut.

Tip: Zkoušela jsem to péct se špaldovou moukou i s celozrnnou pšeničnou a obojí bylo chutné.

čtvrtek 26. února 2015

Recepty pro ženy

Taky vás už unavují "recepty pro muže"?

Jsou chutné, lahodné, úžasné... a sotva se takové jídlo uvaří, můžete týden dojídat zbytky! Do kategorie "recepty pro muže" jsem zařadila všechna jídla, kde spotřebujete polovinu okurky, cukety, papriky, cibule, čínského zelí atp. Prostě jídla s nejméně deseti surovinama, z nichž vám aspoň část zbyde. A aby to byla jistota, mělo by se jednat o suroviny těžko znovu zkombinovatelné do nějakého jiného rozumného jídla.

Tak přesně tomuhle se snažím – ve svém vaření i na blogu – vyhnout. Snažím se vařit tak, aby po mně nezůstávala spoušť v ledničce a ve špajzu. 

A proč jsem to nazvala "recepty pro muže"? Protože bývají pracné, vyladěné, náročné a hlavně (asi už předem) počítají s tím, že se zbytkama si žena nějak poradí.

P. S.: Takové recepty taky naznačují, že zase dlouho vařit nebudete. Minimálně týden, než se dojedí ty zbytky.

středa 25. února 2015

Brokolice se sójovou omáčkou

Potřebujete:
  • brokolici,
  • sójovou omáčku,
  • čerstvý zázvor,
  • citrón,
  • struhadlo. ;-)
Nejjednodušší vařené jídlo na světě! Uvařte pokrájenou brokolici (košťál na kolečka – můžete ho oloupat, pokud je tvrdý, růžičky rozumně velké, abyste je mohli jíst rukama) – řekněme 5 minut. Než se tak stane, najemno nastrouhejte zázvor… stačí relativně troška. Vmíchejte ho do sójové omáčky v misce spolu se lžičkou citrónové šťávy.

Uvařenou brokolici namáčejte do misky a labužnicky pojídejte. Vodu z brokolice nevylévejte ale využijte na polévku.


P. S.: Ochutnejte brokolici zasyrova, košťál trochu připomíná kedlub a je lahodný.

pondělí 23. února 2015

Semínkové krekry bez mouky

Potřebujete:
  • 1 díl chia semínek (můj článek o nich najdete zde),
  • 1 díl slunečnicových semínek,
  • 1 díl dýňových semínek,
  • 1 díl sezamových semínek,
  • 2 díly vody,
  • 1 stroužek česneku, rozmačkaný,
  • 1 polévková lžíce nastrouhané cibule,
  • sůl.
Předehřejte troubu na 160°C a vyložte plech pečícím papírem. Ve velké misce smíchejte všechna semínka dohromady. V menší misce dobře spojte vodu, česnek a cibuli, zalijte jí semínkovou směs, dochuťte solí a dobře promíchejte. Nechte hmotu odpočívat cca 30 minut do zhoustnutí. Pomocí špachtle rozprostřete na tloušťku 3 – 4 mm na plech vyložený pečícím papírem, rádýlkem nebo nožem rozkrájejte na libovolné tvary a pečte zhruba 30 – 40 minut.

Zdroj: http://www.seminka-chia.cz/seminkove-chia-krekry/

středa 18. února 2015

Celerová pomazánka à la humr

Potřebujete:
  • celer,
  • majolku,
  • citron,
  • sůl,
  • pepř,
  • worchester.
Najemno nastrouhejte celer, rozmíchejte s majolkou. Ochuťte worchesterem, citronem, solí a pepřem.

Tento základ můžete doplnit mrkví, nastrouhaným sýrem apod.

pondělí 16. února 2015

Bábovka snadná z oleje

Potřebujete:
  • ¼ kg polohrubé mouky,
  • ¼ kg cukru,
  • 4 vejce,
  • trochu rumu,
  • kakao,
  • citrónovou kůra z biocitrónu,
  • vanilková esence (nebo cukr),
  • ½ prášku do pečiva,
  • 1dcl vody,
  • 1 dcl oleje.
Postup
Ve šlehači smíchejte vejce s cukrem, citrónovou kůrou, vanilkou, kakaem a rumem. Postupně přikapávejte olej a vodu. Nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Nalijte do vymazané a pomoučené formy. Upečte a po vychladnutí pocukrujte.

Tip: na Vánoce do ní přidejte čokoládu nakrájenou na malé kostičky, kandované ovoce, nebo mandle zbavené slupky.

pondělí 9. února 2015

Sekaná

Potřebujete:
  • 1 kg haberské sekané,
  • balíček kysaného zelí,
  • 1 cibule,
  • 1/2 červené papriky,
  • 100 g eidamu,
  • sůl, pepř.
Sekanou rozválejte, osolte a okmínujte a posypte nadrobno na kostičky nakrájenou cibulí a paprikou, plátky sýra. Případně můžete přidat jiné pro vás zajímavé suroviny: česnek, uvařené vejce, vypečenou slaninu, na kyselo nakládanou okurku… Zaviňte sekanou do úhledného balíčku a dejte péci do trouby na 180°C na 45–60 minut.

pondělí 2. února 2015

Špaldové palačinky

Potřebujete:
  • 500 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • 200 g celozrnné špaldové mouky,
  • špetku soli,
  • máslo na smažení,
  • lžičku vanilkového cukru.
V mléce rozšlehejte vejce, cukr a sůl. Postupně všlehejte mouku. Nechte půl hodiny odpočinout v chladu.

Smažte co nejtenčí palačinky na trošce másla, ideálně na suché pánvičce.

Můžete potírat marmeládou, tvarohem rozmíchaným s cukrem, nutelou, plnit čerstvým nebo konzervovaným ovocem, šlehačkou a sypat nastrouhanou čokoládou.

Nebo můžete udělat palačinky na slano, stačí vynechat cukr a plnit špenátem, kostkami opečeného masa se zeleninou apod.

sobota 31. ledna 2015

Novinky

Poslední dobou jsem moc nevařila, tak se tu objevují recepty jen zřídka a spíš z dřívějška. Teď mám zase kuchtící náladu, a tak napadlo, že vyzkouším něco nového, ať se vám můžu pochlubit s dalšími recepty. Většinou tu zatím (!!!) totiž najdete jenom mlsky. 

Včera jsem zkusila mrkvový chléb a byl skvělý, takže brzy očekávejte recept. A teď trnu hrůzou, jak dopadne matcha cotta. Napadla mě totiž dvě zlepšení pro můj blog – seznámit vás se zahraniční kuchyní a taky z ní něco vyzkoušet. A druhý nápad je inspirován různými časopisy – zaměřit se na různou úpravu téže suroviny nebo přísady. Je totiž super, když vás naučím dělat hummus, ale pokud si kvůli němu koupíte tahini (sezamovou pastu), buď ho pak musíte dělat tak dlouho, dokud ji nevypotřebujete, najít si sami další recepty, nebo ji darovat (vyhodit). A to nejhorší – právě z tohoto důvodu možná některé báječné recepty ani nezkusíte. 

Samozřejmě to je hudba budoucnosti, protože teď nebudu měsíc jíst řepu a celer, abych vám o nich mohla předložit deset nebo patnáct receptů. ;-)

pondělí 26. ledna 2015

Avokádová pomazánka I, II

Avokádo s pistáciemi
Suroviny pro 1 osobu:
  • 1 avokádo,
  • několik pistácií (klidně solené),
  • sůl,
  • pepř.
Zralé avokádo vydlabejte a rozmačkejte. Osolte a opepřete, vsypte několik na kousky nakrájených pistácií.

P. S.: Tenhle recept jsem objevila náhodou na začátku roku 2015 v Krkonoších, když jsem při dělání avokádové pomazánky ujídala zbylé pistácie a zjistila, že kombinace těchto dvou zelených surovin je příjemná.

Avokádo s vařeným vejcem
Suroviny pro 1 osobu:
  • 1 avokádo,
  • 1 vejce,
  • sůl,
  • pepř.
Postup: Dejte vařit vajíčko. Než bude hotové, zralé - tedy černé - avokádo vydlabte lžičkou a vydličkou jej rozmačkejte. Lehce osolte a opepřete. Uvařené vajíčko rozmačkejte a přimíchejte k avodáku. Můžete pojídat jen tak, nebo natřít na chleba.
Tip: Seženete-li v obchodech jen zelená tvrdá avokáda, nechte je doma pár dní „uzrát“.

úterý 20. ledna 2015

Pšeničná piva

Z výletu v Regensburgu jsem si dovezla několik německých pšeničných piv. Mezi nimi:
Aldersbacher Kloster Weisse, LöwenWeisse Hefe-Weissbier. Počet hvězdiček znamená, jak moc mi chutnalo, maximum je pět.
  • Aldersbacher Kloster Weisse (2*): Moc mi nechutnalo, připadalo mi, že "kouše".
  • Edelweiss Weissbier Hefetrüb (5*): pochází z pivovaru Hofbräu Kaltenhausen (skupiny Brau Union) a pila jsem ho točené v Brně v hospodce Starobrna na Mendláku. Má skvělou osvěžující banánovou chuť. Má 5,5 % alkoholu, 12,3° stupňů a pochází z rakouského Halleinu.
  • Erdinger (4*): Lahvové, vychlazené, príma svěží a chutné.
  • Fénix (3*) je pšeničné pivo, které vyrábí Plzeňský Prazdroj, a. s. Kromě pšeničného sladu obsahuje pomerančovou kůru a špetku koriandru. Obsah alkoholu je 4,7 %, stupňovitost 11,7°. Jedná se o pšeničné pivo belgického typu (tzv. witbier), což znamená, že je svrchně kvašené. Bývá zvykem ho servírovat do sklenic o objemu 0,4 litru a přidávat srpek pomeranče. Tohle bylo první pšeničné pivo, které jsem ochutnala, a dokud nebyla jiná, celkem mi stačilo, dnes na můj vkus příliš "kouše" a nedosahuje jemnosti jiných.
  • Krušovice Pšeničné (4*): Lahvové je sympaticky chutné. Krušovice patří do skupiny Heineken. Pivo má 4,3 % alkoholu.
  • LöwenWeisse Hefe-Weissbier (4*): Tohle mi chutnalo, bylo takové příjemně jemné. Pochází z Mnichova a má 5,2 % alkoholu.
  • Primátor Weizenbier (5*): vyhrál za rok 2013 cenu World Beer Awards. Taky mi moc chutná. Je takový příjemně plný.
  • Velen (4*): Už si nepamatuju, ale myslím, že mi tohle pivo z pivovaru v Černé Hoře dost chutnalo. Asi tak ty čtyři hvězdičky.

Zdroje:
http://ekonomika.idnes.cz/psenicny-primator-vyhral-v-soutezi-o-nejlepsi-pivo-sveta-pmh-/ekoakcie.aspx?c=A131007_122933_ekoakcie_fih

čtvrtek 15. ledna 2015

Citronový pepř

Nejedná se o speciální druh pepře, ale směs koření, kterou si každá firma namíchá trochu jinak, proto – jako u všeho – je dobré číst etikety. Davídkovo koření obsahuje směs pepřů: bílý a černý, citrónovou kůru, cibuli, bramborový škrob, sumah a cizrnovou trávu. Zajímavé, že na jejich stránkách uvádí tohle: Pepř černý a bílý drcený, citronová kůra, cibule, citronová tráva. (Hned jim napíši dotaz, jak to tedy je a správná informace je na etiketě, ovšem, jak je to s cizrnovou trávou, mi paní Vávrová stejně zapomene napsat ;-).) Jinde se ve složení nachází například: granulát pomerančové kůry, granulát červené a zelené papriky, pastinák, kys. citronová, mletý zázvor, drcený koriandr, oplodí citronu, kurkuma, palmový tuk, extrakt z pórku a celeru…

A bohužel v něm také může být: sojová mouka, fruktózový sirup, sůl (30 %) – koření od Antonína a JUST dokonce ještě víc, cukr, směs bylin, aroma a také glutaman sodný (levnekoreni.cz).

Směs od Kotányi mi pro změnu připadá škoda kupovat: černý pepř (78,5%), citrónová kůra (15%), citrónové aroma, přírodní aroma citrónu a další přírodní aromata. Překvapením je pro mě i JUST, kterého jsem považovala za prodejce zdravé výživy a kvalitního zboží. Podívejme se, ve složení mají glutamát a sůl, navíc jako první, to znamená, že je jí tam více než 32 %, což je množství černého pepře… od toho taky ruce pryč. Jinak pěkný byznys! O drahé soli jsem už psala dříve v článku Solíte nebo kořeníte?

Na Wikipedii jsem našla, že sumah (sumac nebo sumaq) „je cihlově až tmavě červený prášek kyselé chuti z umletých plodových palic vyššího keře škumpy koželužské (Rhus coriaria). Škumpa roste planě ve Středomoří, Sicílii, v Turecku, Libanonu, Gruzii, Arménii a jihozápadní Asii, na skalnatých půdách a vyšších polohách. Zabraňuje průjmům, vaří se z něj čaj při žaludečních potížích. Na Středním východě se používá jako citrónová šťáva např. do salátů. V receptech zakavkazské kuchyně se používá k rožněným masům (šašlik).“

Výraz „cizrnová tráva“ Google nenašel, tak předpokládám, že jde jen o dva hloupé překlepy v jednom slově, kterými jsem se nechala zmást.

Jedná se o hrubou směs koření se svěží vůní a výraznou peprně kyselou chutí, což jídlům dodává nádech léta a připomíná středomořskou kuchyni.

Použití: Citronový pepř se hodí na ryby, bílé maso, do bylinkových másel a omáček, salátových zálivek, olejovo-octových dresinků. Jinde jej používají ještě k dochucení těstovin, nebo ochucení grilovaných jídel, především mas, zeleninových jídel. Na JUSTu doporučují salátovou zálivku z bílého jogurtu či zakysané smetany a okořeněnou Citronovým pepřem.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sumah
http://davidkovokoreni.cz/maso/citronovy-pepr
http://www.profikoreni.cz/Citronovy-pepr-100g-d167.htm
http://www.svetbedynek.cz/koreni_sacek/593-citronovy-pepr-sacek/
http://www.e-koreni.cz/prodej/Citronovy-pepr--50g
http://ceskedelikatesy.cz/dobre-koreni-smesi-citronovy-pepr-gresik
http://www.levnekoreni.cz/Citronovy-Pepr-25g--m9|g9|o160.html
http://gastro.kotanyishop.cz/dozy-jednodruhove-koreni-c6/citronovy-pepr-i52/
http://www.justnahrin.cz/produktove-rady/koreni/citronovy-pepr

pondělí 22. prosince 2014

Chia semínka

Tuhle srandu jsem si koupila, protože už jsem o ní hodně slyšela a chtěla jsem ji vyzkoušet. Sotva jsem přišla domů, pustila jsem se do googlení, co s ní vlastně mám dělat.

Použití
Užívejte max. 2 polévkové lžíce denně. Protože jsou bez chuti, můžete je rozmixovat do nápojů, koktejlů, šťáv, smoothie, přidat do müsli či pečiva, jogurtů, tvarohů, salátů, pomazánek, slaných i sladkých pokrmů. Můžete je přidat do rozmixovaného ovoce, nepečeného cukroví atd. Namočená semínka ve vodě (poměr 1:5 jinde uvádí 1:10) je lze konzumovat rovnou – po namočení kolem sebe tvoří gel bez chuti. Jsou vhodná k nakličování.


V Mexiku se požívají jako nápoj „chia fresca“: smícháte 2 lžičky s 250 ml vody a necháte 15 min. odstát. Pak přidáte sirup z agáve (ten jsem si zrovna taky koupila), limetku, lístek máty a všechno promícháte. Gel vám v lednici může vydržet až dva týdny, ale nevidím důvod, proč byste si raději pokaždé neudělali čerstvý.

Zdravotní účinkyChia semínka jsou hydrofilní (váží na sebe vodu – až 12x větším množství než sama váží), proto průběžně tělu dodávají tekutiny. Dodávají energii a zasytí na dlouhý čas, takže se hodí i pro lidi snažící se zhubnout.

Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3 a vápníku, který může být díky bóru (v nich přítomném) zpracován do organismu. Také obsahují velké množství železa, draslíku, zinku, hořčíku, mědi a vitamínů skupiny B (zejména riboflavin, niacin a thiamin). Mají hodně proteinů a třetinu hmotnosti tvoří vláknina.

Jsou vhodná pro diabetiky, protože jimi vytvářený gel snižuje hladinu cukrů v krvi.

Jsou bez lepku.

Nevhodné!
Semínkům chia by se měli vyhnout lidé s nízkým krevním tlakem a ti, kdo berou léky na ředění krve.

Zdroje:
http://www.celostnimedicina.cz/produkty/bio-chia-seminka-200-g.html#ixzz3M5TqPaTv
http://www.prozdravi.cz/bio-chia-seminka-200-g.html?gclid=Cj0KEQiAzb-kBRDe49qh9s75m-wBEiQATOxgwZyEcVZnV8lWE0Ffd2xTAqud7VrNWAjOVy-3iG93YGAaApCY8P8HAQ
http://www.kitchenette.cz/clanek/80-chia-neboli-salvej-hispansky
http://clanky.vareni.cz/chia-seminka-zdroj-energie-nejen-pro-bezce/
http://julia-and-tuna-fish.blogspot.cz/2012/08/chia-puding.html
http://drobecky.blogspot.cz/2012/11/domaci-musli-tycinky-iiseminkove.html

úterý 16. prosince 2014

Vanilkový cukr

Potřebujete:
  • pravou vanilku (vanilkový lusk) – Seženete od 25 Kč výše.
  • 100 g až 1000 g cukru (v různých zdrojích odlišné poměry).
Do mixéru vsypte cukr a vanilkový lusk, z něhož odkrojíte vršek. Rozmixujte a nasypte do dobře uzavíratelné sklenice. Nebo můžete do skleničky s cukrem vložit podélně překrojený lusk a nechat cukr příjemně ovonět.

pondělí 1. prosince 2014

Hummus

  • cizrna namočená den předem nebo konzervovaná,
  • kvalitní olej, např. olivový,
  • česnek 2 stroužky,
  • tahini 1 lžíce,
  • citrón,
  • římský kmín,
  • sůl,
  • pepř,
  • petrželka.
  • Karamelová cibulka: jedna cibule, cukr.
Postup
Cizrnu naložte nejméně na 12 hodin do vody – alespoň dvojnásobek vody, co máte cizrny. Poté vodu slijte a v nové vodě cizrnu uvařte doměkka – cca 1,5 hodiny.

Cizrnu rozmixujte, údajně jde i rozemlít (rozhodně nejde rozmačkat šťouchadlem na brambory dostatečně najemno), přitom postupně přilévejte olej. Česnek rozmačkejte, nebo nasekejte najemno a přimíchejte do pasty spolu s tahini (sezamovou pastou) a citronovou šťávou. Osolte, opepřete a opatrně přidejte římský kmín – má výraznou chuť. Posypte nasekanou petrželkou a pokud chcete, můžete i sladkou paprikou. Jednotlivé suroviny přimíchávejte k pastě postupně a průběžně ochutnávejte, při jejich nedostatku kaše chutná jako hrachová, což je myslím škoda po 13 hodinách čekání.

Hummus můžete konzumovat teplý i studený, tak se obvykle podává v čajovnách – s pita chlebem.

Varianta s karamelovou cibulkou: Na kostičky nakrájenou cibulku osmahněte dozlatova a přisypte cukr, za stálého míchání počkejte až zkaramelizuje. Cibulku vmíchejte do hummusu a trochu jí nechte na posypání. (Inspirováno: http://www.ilovehummus.cz/recept2.htm.) Myslím, že podobně by šel posypat vypraženým špekem, ale asi by to už bylo dost barbarské, prostě hummus počesku.

Pozn.: Název jídla je bez souvislosti s jeho chutí, pochází z tureckého slova humus, to z arabského hummus odvozeného od himmas, což znamená „cizrna“. Hummus má velký obsah železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6. Díky cizrně má mnoho proteinů a vlákniny, což je zároveň dobře doplněno methioninem obsaženým v sezamu v tahini. Hummus má své uplatnění ve vegetariánské a veganské kuchyni, kde při konzumaci (typicky s pečivem) může sloužit jako celkový zdroj proteinů. (zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hummus)

P. S.: Dokonce mi vyšlo i doufání, že se mě táta zeptá, co to jím, a já mu slavnostně odpověděla: "Hummus." 
Na což, celkem očekávaně řekl: "Vidím," a než jsem to uvedla na pravou míru, myslel si, že jenom používám jeho slovník. Ale pak si lžičkou vzal a řekl, že to chutná líp, než vypadá. (I proto tentokrát bez fotky, 2. důvod: foťák zlobí a nechce se zapnout s výmluvou, že baterka je prázdná.)

sobota 29. listopadu 2014

Osmažená zelená rajčátka

Chuť mírně kyselá, konzumovatelné i pro běžného Čecha (= proti novinkám).

Potřebujete:
  • zelená rajčátka – množství podle účelu (doporučuji jako chuťovku, takže jen pár),
  • lžíci hladké mouky,
  • 2 vejce,
  • trochu oleje na smažení.
Postup
Rajčata nakrájejte na centimetr silné plátky, pokud je budete obalovat a pak smažit jednotlivě, pokud dáváte přednost omeletě, pak raději na tenčí.

Rozmíchejte vejce a osolte je, přisypte mouku. Obalujte plátky rajčat, nebo je dejte na pánev a těstem zalijte. Osmažte z obou stran a servírujte.

pátek 28. listopadu 2014

Dnešní obídek

Dneska jsem si k obědu dala předkrm z osmažených zelených rajčátek a jako hlavní chod fazole s vinnou klobásou na pivě a kečupu. Mňam. 

Recepty už brzy...

čtvrtek 20. listopadu 2014

Vánoční štola (velká)

Potřebujete:
  • 2 kostky droždí,
  • 120 g cukru krystal,
  • trocha práškového cukru na posypání,
  • 750 g polohrubé mouky,
  • 4 lžíce mléka + 150 ml mléka,
  • 200 g másla + něco na vrch – rozpustit do tekuta,
  • trocha rumu,
  • 1 čajová lžička muškátového květu,
  • 1 čajová lžička mletého kardamomu,
  • 300 g rozinek,
  • 400 g kandovaného ovoce či nasekaných/mletých oříšků – vhodné jsou brusinky, pomerančová kůra, mandle, lískové oříšky… zkrátka co máte rádi, jeden rok si můžete udělat třeba kešu štolu, jak to píšu, docela o tom přemýšlím. Propašovat by šlo určitě i trošku dýňových nebo sezamových semínek. Pozor – volba ovoce či spíše oříšků má vliv na kynutí těsta a hlavně na vaši peněženku, třeba ceny pistácií a někdy i mandlí jsou závratné.
Postup
Připravte si kvásek, buď jak jste zvyklí, nebo smíchejte droždí se lžící cukru a lžící mouky, přilijte 4 lžíce vlažného mléka a posypte moukou. Přikryté nechte vzejít na teplém místě, může to trvat až půl hodiny.

Kvásek zalijte mlékem, přisypte cukr a přilijte tekuté máslo a trochu rumu. Vypracujte hladké těsto, které nelepí.

Do těsta vmíchejte rozinky a oříšky a vložte štolu do vymazané a vysypané formy. Nechte ještě 30 minut kynout, mezitím si rozehřejte troubu na 180°C. Štolu pečte přibližně 40 minut. Hotovou štolu vyndejte, vyklopte, polijte rozpuštěným máslem a po vychladnutí ji posypte práškovým cukrem a zabalte do alobalu a na 4 týdny uložte někam do chladu, kde se vám na ni nebudou sbíhat sliny.

Tip: štolu můžete uprostřed vyplnit domácím nebo kupovaným marcipánem.

Pozn.: Můžete experimentovat i s kořením, např. dát perníkové, vanilku nebo nějakou jinou vánoční směs. Třeba i svou vlastní. Jednou jsem zkoušela Sílu květů od Sonnentoru, ale bylo to poměrně nevýrazné.


Z deníku: 20. 11. 2014
Chtěla jsem vás potěšit receptem na vánoční štolu, ale předtím jsem ho chtěla radši zkusit, abych stejně jako vloni neupekla jinou a pak se nedivila, že to není ono. Má se měsíc nechat rozležet, a tak jsme plánovaly pečení na tento víkend, protože příští budu asi něco kutit v Brně. 

Tahle štola je kvůli oříškům a kandovanému ovoci poněkud dražší, ale je tak chutná... a Vánoce jsou jednou za rok. Jenže teď, když mandle stojí 40 Kč za 100 gramů a za stejnou cenu koupím tu německou (nebo rakouskou), jejíž marcipán mi chutná víc než náš domácí, tak se mi do pečení zase tak moc nechce. Navíc v ní nejsou ani žádné jedy, pokud si dobře vzpomínám, snad jen nějaká zvlhčovací látka.

Tak uvidíme.

středa 12. listopadu 2014

Řapíkatý celer – salát

Potřebujete:
  • řapíkatý celer,
  • vejce,
  • tvrdý sýr,
  • ředkvičky,
  • pórek,
  • čínské zelí,
  • červenou papriku
  • kapary,
  • černé olivy.
Vejce uvařte natvrdo, nastrouhejte sýr a nakrájejte ředkvičky, pórek, čínské zelí a červenou papriku. Přidejte olivy a kapary. Lžíci olivového oleje a klasickou zálivku.

středa 5. listopadu 2014

Rýže s vejcem

  • černá rýže (můžete zkusit i běžnou),
  • vejce.
K obědu jsem si dnes chtěla ohřát hromádku černé rýže ze včerejška. Na pánev jsem nalila asi centimetr vody a vsypala rýži, neobsahovala žádný olej ani včera, kdy jsem ji jen vařila. Trochu jsem ji prohřála a pak vklepla vajíčko. Pořádně zamíchala a ještě maličko prohřála. Čím to je, že se mi rýže slepila lahodnou pěnou připomínající našlehaný sníh nevím, ale chutnalo to výborně.