čtvrtek 4. září 2014

Aperitiv

Aperitiv se podává 10 až 20 minut před jídlem. Jeho cílem je povzbudit chuť k jídlu, tzn. nedávejte si ho, když se snažíte zhubnout. ;-) Má nastartovat činnost chuťových buněk a rozproudit konverzaci - během aperitivu se hosté vítají, seznamují a ztrácejí počáteční ostych. Aperitiv plní funkci přípitku. Měl by to být nápoj s nižším obsahem alkoholu. Sklenku s aperitivem můžete dostat už při vstupu na večírek.

Před jídlem se podává například suché sherry, jež se vyrábí složitým procesem zrání z bílého vína a má 15 % alkoholu. Aperitivem může být i portské, cinzano, campari, becherovka, sekt, míchané nápoje se sektem nebo vermut, suché martini, suché bílé nebo červené víno, pivo, lze použít i gin, whisky nebo slivovici. Pokud nemůžete alkohol, využijte vodu nebo džus.

V čem se aperitiv podává? Sekty v misce, ve špičce a nebo ve flétně. Dezertní vína ve vyšších štíhlých sklenkách na dlouhé stopce o obsahu půl deci nebo deci. Dáváme si jen jednu skleničku. Pokud už si musíme dát i druhou, pak to stejné co prve. Likér naléváme do misek na krátké stopce a o malém obsahu, půl deci nebo ještě méně. Pálenku (borovička, slivovice) naléváme do sklenek o malém obsahu a na krátké stopce, ale vyšších a štíhlejších. Whisky patří do dvoudecové skleničky, pokud bude s ledem, hodí se třídecový tumbler, což je úzká sklenice bez nožky s velmi silným dnem. Taková sklenička se nazývá velké tumblery (odborně highball glass). Skoti používají tzv. tasting glass.


Zdroje:
http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-dobrou-chut-recepty-stare/66308/aperitiv-a-digestiv.html
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1124997157-etiketa-aperitiv-digestiv/204522161300021/?tema=detail
http://alkoholia.cz/magazin/aperitiv-a-digestiv-aneb-jak-zacit-a-ukoncit-dobrou-hostinu
http://www.marianne.cz/jidlo/tipy/aperitiv-nebo-digestiv-poznate-rozdil, autor Ivana Ašenbrenerová
http://cs.wikipedia.org/wiki/Digestiv
http://bartender.iplace.cz/$widget/panel/preview/0/calendar/1465977/2110848/0000-00-00

Žádné komentáře: