pondělí 1. září 2014

Domácí sušenky

Domácí sušenky
Suroviny:
  • 110 g másla,
  • 145 g světlého třtinového cukru,
  • 1 vejce,
  • 200 g hladké mouky,
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku,
  • věci na dochucení, např. bílá čokoláda, hruška, banán, tmavá čokoláda, sušené meruňky, fíky, brusinky, oříšky.
Postup
Sušené ovoce můžete povařit pár v jablečné šťávě, aby bylo i po upečení měkké.

Utřete máslo s cukrem do pěny, až zesvětlá a nabude. Zašlehejte vejce.

Smíchejte mouku s kypřicím práškem. A tuto směs zamíchejte do té předcházející spolu se zvolenou příchutí. Vyválejte z těsta váleček o průměru 5 cm a dejte ho na hodinu vychladnout do mrazáku.

Předehřejte troubu na 170°C a na plech dejte pečicí papír. Vyndejte těsto a nakrájejte je na 2 centimetry široká kolečka. Rozložte je na plech dostatečně daleko od sebe – hodně tekuté s banánem se stejně slily v jednu placku – a pečte 20 minut dozlatova. Podávejte je teplé, nebo je můžete skladovat v uzavřené nádobě až týden.

P. S.: Kvalitní čokoláda by měla zůstat v kouscích, levnější se rozteče. Vyzkoušela jsem následující varianty: 1 čerstvá hruška s bílou čokoládou a špetkou mletého hřebíčku; 1 zralý banán s 50 g tmavou čokoládou a trochu ovesných vloček, aby to bylo tužší (nepomohlo!), sušené meruňky s oříšky, brusinky s kandovaným zázvorem. První dvě varianty byly nejlepší. Příště bych dala trochu méně cukru.

Žádné komentáře: