úterý 23. září 2014

Pečené brambory

Samotné je lze jíst jako jednoduché dietní jídlo, jinak se hodí jako příloha například k masu, zejména steakům.

Potřebujete:
  • brambory,
  • sůl,
  • kmín nebo oblíbené koření,
  • (eventuálně vajíčko, tvrdý sýr nebo niva).
Nové pěkné brambory omyjte hubkou nebo drátěnkou. Rozkrájejte na měsíčky nebo na kolečka, můžete si i pohrát a vykrajovat různé tvary formičkami na cukroví. 

Dejte je na plech s pečicím papírem (aby se nepřilepily), osolte a posypte kmínem nebo oblíbeným kořením, např. grilovacím, rozmarýnem, majoránkou, kurkumou atp. 

Pokapte olejem nebo poklaďte kousky másla. A pečte na 200° C. Měly by být hotové za 20 minut. Případně můžete na závěr přidat trochu tvrdého sýra nebo nivy a necháte je rozpustit. Vmíchat též můžete vajíčko.

Poznámka na závěr: Pečené brambory mají vyšší energetickou hodnotu a vyšší glykemický index, takže pokud hubnete, raději si je uvařte (nejlépe v páře). 

Inspirace:
http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/brambory-pecene-v-troube

Žádné komentáře: