sobota 6. září 2014

Cuketový (perníkový) koláč

Suroviny
  • 3 hrnky celozrnné špaldové mouky (příp. polohrubé),
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • 2 hrnky cukru - zkusila bych dát míň, je to zbytečně dost sladký, příp. nahradit medem, fruktózou atp.,
  • 3 lžičky perníkového koření (nebo skořice, síla květů či jiného koření do dezertů podle vlastní chuti, vanilkový cukr a vanilkový extrakt),
  • 2 hrnky nastrouhané cukety,
  • 3 vejce,
  • 1 hrnek rostlinného oleje,
  • příp. 0,5 hrnku mléka.
Postup
Tohle je tak jednoduchý recept, že vám na přípravu stačí snad jen čtvrt hodiny a to ještě k tomu, abyste si přinesli všechny věci do kuchyně. Buď si připravte dva hrnečky, nebo nejprve odměřujte sypké potraviny a přesypávejte je do mísy. Kvůli tomuhle se vážně nevyplatí špinit mixér! :-)

Do mísy nasypte tři hrnky celozrnné špaldové mouky – měla by být zdravější než běžné mouka a špalda stravitelnější než pšenice, protože je to její dřívější podoba. Přidejte celý prášek do pečiva, dva hrnky cukru, 3 lžičky perníkového koření. Zamíchejte.

Nastrouhejte nahrubo (můžete i najemno, ale pak mírně snižte množství) cuketu a spolu se třemi vajíčky ji vložte do mísy. Přilijte hrnek rostlinného oleje. A zamíchejte. Pokud je třeba, rozřeďte těsto mlékem. Nalijte do pekáčku (množství na běžnou dortovou formu) a pečte půl hodiny na 170°. Špejlí vyzkoušejte upečenost.

Po vychladnutí můžete rozkrojit na poloviny a potřít chutnou domácí marmeládou.

Žádné komentáře: