úterý 9. září 2014

Jak jíst lépe

Chcete žít zdravě, ale mlsání si neumíte odepřít? Mám pro vás pár tipů... Na mém blogu najdete spoustu receptů. ;-)


MOUKA
Zajímavé chuti a zdravějších buchet dosáhnete změnou běžné (hladké) mouky za celozrnnou nebo druhově jinou (ječnou, pohankovou, žitnou...). Zpočátku bych změnila raději jen část, např. třetinu nebo polovinu, protože změna chuti by se vám nemusela líbit.

Údajně je také lepší špaldová než pšeničná, protože špalda je předchůdkyní pšenice a je lépe stravitelná. (Na zdroj informací si nevzpomínám.)

Můžete přestat zahušťovat polévky moukou (jíškou) a dělat ji do krémů a omáček. Také to jde jinak a lépe.

Zkuste používat bezfosfátový prášek do pečiva – je jen o maličko dražší. Obsahuje vinný kámen, který je přirozenou součástí vína, rozmícháte ho v mouce jako běžný prášek do pečiva. Nebo najděte jiný způsob, jak se jeho používání celkově vyhnout. 



CUKR
U mnoha buchet lze snížit množství cukru poměrně výrazně, aniž by se tím uškodilo chuti. Lze též rafinovaný cukr nahradit třtinovým, který v sobě má aspoň prospěšnou melasu. Vyzkoušet můžete též fruktózu, různé slady (např. pšeničný), med nebo stévii. Jen je třeba vědět, jak moc která ze složek sladí, abyste si dezert nepřesladili. Dříve se používala také mrkev a jiné plodiny. Určitě stojí za to vyzkoušet jiné způsoby než zůstat u cukru. 


OVOCE A ZELENINA
Místo Harlekýna a podobných máslových dobrůtek zkuste bábovku s cuketou nebo mrkví. (Nebo jenom mrkev. ;-)) Propašujte do svých buchet ovoce (nebo zeleninu), oříšky a semínka, dejte přednost pudinkovým a tvarohovým dezertům před máslovými.


RYBY
Když nemáte rádi ryby kvůli kostem kupujte si filety. A pokud vám na nich vadí "rybí chuť", vyzkoušejte platýse, ten připomíná spíše kuřecí a rybu z něj není cítit. Ačkoliv to může znít zvláštně, některé ryby, např. losos a makrela, jsou tučné a jídla z nich upečená mohou být pro slabší žaludky těžká.


ÚPRAVA
Chutné jídlo vykouzlíte i tak, že se naučíte používat koření a uberete soli. A taky začnete pořádně jíst = jídlo pořádně žvýkat a jíst v klidu bez televize, novin a dalších rušičů (při sexu si taky nečtete noviny, tak to nedělejte ani při jídle!), když jenom tak hltáte, potřebujete nejrůznější zvýrazňovače chuti, abyste ji vůbec mohli cítit. 


Zkuste místo smažení na pánvi péct v troubě – maso, brambory...

Žádné komentáře: