čtvrtek 25. září 2014

Podzimní koláč

Potřebujete:
  • 125 g másla,
  • 125 g krupicového cukru,
  • 3 vejce,
  • 100 g hladké mouky (můžete použít celozrnnou a budete to mít zdravější)
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva,
  • 50 g mletých mandlí,
  • 2 jablka nakrájená na kousky + pár plátků na vrch,
  • 100 g ostružin,
  • 1 lžička mleté skořice,
  • 2 lžíce cukru,
  • 1 lžíce másla nakrájená na kousíčky,
  • hrst oloupaných opražených lískových oříšků.
Postup
Pozor! Je děsně dobrá a vláčná, a tak trochu „samožratelná“. ... Bohužel jsem to snědla tak rychle, že jsem fotku ani nestačila udělat.

Troubu předehřejte na 160°C. Máslem vymažte kulatou dortovou formu (koláč má být kulatý) a vysypte ji hrubou moukou.

Vyšlehejte máslo s krupicovým cukrem do krému, pak postupně přilévejte vejce a všlehávejte je do hmoty. Kdyby se směs srážela přisypte trochu hladké mouky ještě než vlijete všechna vajíčka. Já to měla v pohodě (v mixéru).

Smíchejte mouku s práškem do pečiva a spolu s mletými mandlemi vmíchejte opatrně do těsta. Vmíchejte nakrájená jablka a ostružiny, vlijte do formy a poklaďte plátky jablek pro ozdobu. Posypte skořicí, cukrem a máslem. Vložte do trouby a pečte 50 minut. Až bude buchta hotová, posypte ji nasekanými opraženými lískovými oříšky a pro hezčí vzhled můžete pocukrovat.

Žádné komentáře: